Najnovije vesti

ĐURIĆ O IZJAVI HARADINAJA: Voleo bih da Albance vode odgovorniji i razumniji ljudi! Ovo nije 1999. godina
Foto: Beta/Slobodan Miljevic

REAGOVANJE

ĐURIĆ O IZJAVI HARADINAJA: Voleo bih da Albance vode odgovorniji i razumniji ljudi! Ovo nije 1999. godina

Politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić rekao je danas, povodom izjave Ramuša Haradinaja da pitanje korekcije granice Kosova odgovara samo ruskom predsedniku i da će se svako ko otvori pitanje granice smatrati neprijateljem albanskog naroda, da ovo nije 1999. godina i da je očigledno da kod albanskih predstavnika i dalje ne manjka nedgovornosti.

"Voleo bih da Albance vode odgovorniji i razumniji ljudi, izgleda da nam nedgovornosti kod albanskih predstavnika ne manjka...Ovo nije 1999. godina i sve više ljudi u svetu zna istinu, i o tome kakva je tvorevina tzv. Kosovo i kakvo je njihovo poreklo bavljenja politikom", rekao je Đurić gostujući na Tv Pink.

Upitan o tome što je Hardinaj rekao da je platforma spremna, Đurić je rekao da platforma koja ne podrazumeva kompromis i nije platforma.

 

"To je možda neka vrsta unutrašnje političke deklaracije, tajni plan da se pobedi na izborima koji nisu raspisani...", rekao je Đurić.

 

Takođe je podsetio da je pre samo nekoliko godina pitanje Kosova i Metohije za najveći deo međunarodne zajednice bilo trajno završeno.

 

"Zahvaljujući iscrpnoj borbi u političkom smislu koju je najenergičnije predvodio predsednik Aleksandar Vucić i Vlada Srbije danas je situacija drugačija i sada se u svetu razgovara o tome na koji način da se reši pitanje Kosova i Metohjije, statusa i teritorije", rekao je Đurić.

 

foto: AP/Visar Kryeziu

On je naveo da smo u prethodnih nekoliko godina uspeli da pereokrenemo negativan trend priznanja i da sada imamo dvocifreni broj povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

 

"Naša obaveza je da se bez obzira na teške okolnosti zalažemo i borimo", rekao je Đurić.

 

On je dodao da je u toku realizacija više od 140 razvojnih projekata pomoći srpskom narodu na KiM.

 

Deo toga je, kaže, već završen a deo će biti u toku ove godine. Đurić je govoreći o planovima i projektima rekao da u planu da se gradi Fabrika akumulatora i baterija u okviru kombinata Trepča u kojoj će raditi 300 ljudi.

Takođe, u prethodne tri i po godine obnovljeno i 49 manastrira i crkava, podsetio je.

 

"Nastavićemo da se borimo i radimo kako bi u svakoj srpskoj sredini u 2019. obezbedili kvalitetniju infrastrukturu, bolji pristup zdravstvenim uslugama, ustanovama, da ulažemo u školski i vaspitni sistem", rekao je Đurić.

 

foto: Kurir TV

Govoreći o protestu opozicije u u Gračanici, on je rekao da je doživeo debakl, i da "neodgovorna opozicija pokušava da iskoristi težak život naših sunarodnika na Kosovu".

 

Kako kaže, bez obzira što se pojavilo samo 19-oro ljudi, to je ipak bilo dovoljno da albanski mediji likuju zbog našeg nejedinstva.

 

Opozicija kaže, ne protestuje zbog Prištine koja im onemogućava normalan život zbog taksi već protiv Beograda, "žile kucavice koja im omogućuje opstanak".

 

Kako kaže, albanskoj javnosti posebna smeta činjenica da ekonomija Srbije stoji toliko bolje da posle decenija ulaže značajnije i u razvoj srpskih sredina na KiM.

 

Đurić je rekao da je zahvaljujući marljivim radom otvoreno 180 novih fabrika, javni dug smanjen za 20 odsto, a nezaposlenot je smanjena sa 25, 9 na 11, 6 odsto.

 

"To su rezultati koji jačaju naš kapacitet da se na ozbiljan način bavimo Kosovom i Metohijom. Danas više niko nema iluzije da bez uvažavanja interesa i i mišljenja Srbije kompromis može da se postigne", kaže Djurić.

 

On je rekao da je naša obaveza da se bez obzira na teške okolnosti borimo.

 

"Nije uvažena naša molba da se zaustavi uvođenje taksi, i čak više nedelja nakon pisma Donalda Trampa u kome su SAD pozvale na ukidanje taksi do toga nije došlo, očekujem da će se to desiti u narednom periodu", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

 

On je naveo da će Vlada Srbije nastaviti da nalazi načine da našem narodu u južnoj pokrajini obezbedi sve što je potrebno i da toga ima u dovoljnim količinama.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...