GENERALNI SEKRETAR NATO UPOZORIO: Članice Alijanse razočarane zbog vojske Kosova i taksi!
Foto: AP

jasna poruka jensa stoltemberga

GENERALNI SEKRETAR NATO UPOZORIO: Članice Alijanse razočarane zbog vojske Kosova i taksi!

Politika -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su neke NATO članice razočarane zbog uvođenja prištinskih taksi na robu iz Srbije, ali i zbog nepravovremene odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

"Oni su jasno dali do znaja da bezbednosne snage na Kosovu moraju da poštuju međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, što podrzumeva da se neće kretati na Severu Kosova bez saglasnosti NATO i KFOR", poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu pred dvodnevni sastanak ministara odbrane.

Stoltenberg je najavio da će ministri obrane NATO u četvrtak u Briselu razgovarati o situaciji na Kosovu i angažmanu sa Kosovskim bezbednsonim snagama.

"Nismo još doneli odluke, ali smo rekli da ćemo proceniti nivo NATO angažmana jer nekoliko saveznika smatra da je odluka o transformaciji KBS u vojsku došla u pogrešno vreme, a njih nekoliko je razočarano zbog taksi", kaže Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže da se bez obzira na razgovore o "nivou angažmana sa KBS", osnovni mandat KFOR na Kosovu neće menjati.

"KFOR je operacija koja traje već 20 godina i njen mandat je zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN. On doprinosi stabilnosti, štiti sve ljude i doprinosi stabilnosti i šireg regiona. To će se nastaviti i ostati nepromenjeno", zaključio je Stoltenberg.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track