VUČIĆ UGOSTIO POTPREDSEDNIKA MOLDAVIJE Leanka: Želimo da učimo od Srbije!
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Susret u predsedništvu

VUČIĆ UGOSTIO POTPREDSEDNIKA MOLDAVIJE Leanka: Želimo da učimo od Srbije!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Moldavije zaduženim za evropske integracije Jurijem Leankom, i tom prilikom istakao da je neophodno podstaći unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje dveju zemalja, jer su bilateralni odnosi prijateljski, ali ne i dovoljno razvijeni.

Vučić je izrazio zahvalnost zbog principijelne pozicije Moldavije da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podrške po tom pitanju u regionalnim i međunarodnim organizacijama.

On je istakao i da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije, zalažući se za princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Predsednik Vučić je svog sagovornika upoznao i sa zastojem u dijalogu Beograda i Prištine, izazvanim uvođenjem taksi na proizvode iz centralne Srbije, što je protivno CEFTA sporazumu, čiji je potpisnik i Moldavija.

Predsednik Vučić je moldavskom zvaničniku predstavio i spoljnu politiku Srbije, koja podrazumeva nameru naše zemlje da postane članica Evropske unije, ali uz negovanje i dalje unapređenje tradicionalnog prijateljstva i saradnje sa Rusijom, kao i razvoj odnosa sa ostalim zemljama.

Dvojica sagovornika su se saglasili da nivo ekonomske saradnje ne odgovara mogućnostima i da je jačanje trgovinske razmene, investicione i svake druge ekonomske saradnje zajednički interes. Pomenuta je i mogućnost skorog uspostavljanja Programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija. Leanka je izrazio zahvalnost Srbiji za politiku poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije.

Leanka je izjavio danas u Beogradu da Moldavija želi da uči od Srbije kako da ima dobre odnose s Moskvom, a da bude na putu evrointegracija. Leanke je posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da njegova zemlja ima slične ciljeve, ali i probleme kao Srbija - evropske integracije i teritorijalni integritet.

"Želimo da učimo iz vašeg primera, imate dobre odnose sa Moskvom ali ste i dalje na putu evrointegracija. Treba nam vaše iskustvo, kako da pregovaramo o poglavljima, kako da postanemo zemlja koja može u EU", rekao je potpredsednik moldavske vlade, zadužen za evropske integracije.

Pridnjestrovlje, region na istoku Moldavije, proglasio je nezavisnost 1990. posle čega je izbio građanski rat u kojem je poginulo 1.500 ljudi. Prema mirovnom sporazumu iz 1992. u Pridnjestrovlju se nalazi oko 2.000 ruskih vojnika. Dačić je rekao da se Srbija zalaže da Evropska unija otvori širu evropsku perspektivu svim zemljama jer to može da bude podstrek za stabilnost.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track