PRIŠTINA DRSKO KRŠI BRISELSKI SPORAZUM: Nema govora o formiranju Zajednice srpskih opština!
Foto: Zoran Šaponjić

Platforma za nastavak dijaloga sa Beogradom

PRIŠTINA DRSKO KRŠI BRISELSKI SPORAZUM: Nema govora o formiranju Zajednice srpskih opština!

Politika -

Priština će u dokumentu koji bi uskoro trebalo da se nađe pred takozvanom "skupštinom Kosova", insistirati na "poštovanju tzv. Ustava Kosova" prema kom je "integritet tzv. Kosova neosporiv, neotuđiv i štiti se svim merama predviđenim zakononom"

BEOGRAD - Platforma Prištine za nastavak dijaloga sa Beogradom ne predviđa formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sadržaće odrednicu da "nije moguće narušavati sadašnji teritorijalni integritet Kosova".

Priština će u dokumentu koji bi uskoro trebalo da se nađe pred takozvanom "skupštinom Kosova", insistirati na "poštovanju tzv. Ustava Kosova" prema kom je "integritet tzv. Kosova neosporiv, neotuđiv i štiti se svim merama predviđenim zakonom".

Navodi se i da će položaj Srpske pravoslavne crkve u tom dokumentu biti regulisan u skladu sa Ahtisarijevim planom iz 2007. godine a koji je, između ostalog, predlagao da "tzv. Kosovo priznaje SPC na Kosovu, uključujući manastire, crkve i ostala mesta koja se koriste u verske svrhe a koja predstavljaju sastavni deo Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu" kao i da će SPC na Kosovu "imati potpuno diskreciono pravo na svoje vlasništvo i pristup svojim prostorijama i objektima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track