Najnovije vesti

POSLE ŠAMARA AMERIKE, HARADINAJ OSMISLIO STRATEGIJU: Evo kako planira da ukine takse, a da ne izgleda da je poklekao
Foto: EPA

shvatio da je vrag odneo šalu

POSLE ŠAMARA AMERIKE, HARADINAJ OSMISLIO STRATEGIJU: Evo kako planira da ukine takse, a da ne izgleda da je poklekao

Politika

Sva je prilika da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj shvatio da je “vrag odeo šalu”, naročito nakon pretećeg pisma koje su SAD poslale svim prištinskim liderima u kojima traže ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, pa je osmislio novu strategiju kako bi ispunio zahtev, ali da ne ispadne da je posle toliko protivljenja ipak poklekao.

Zato je zajedno sa saradnicima smislio novu strategiju, koja bi podrazumevala održavanje sednice vlade na kojoj bi se našao i predlog o ukidanju taksi, i na kojoj bi, naravno u dogovoru sa koalicionim partnerima, bio preglasan.

Takav razvoj događaja sugerišu i kosovski mediji, koji prenose izjavu Haradinajeve savetnice Donjete Gaši.

- Ukoliko neko od članova kabineta inicira suspenziju taksi na robu iz Srbije, premijer će omogućiti da odluka bude razmotrena na sednici Vlade - prenosi “Koha ditore”.

Ova izjava je u suprotnosti sa onim što se čulo sinoć nakon neformalnog sastanka Haradinaja i kosovskih lidera, da i pored zahteva SAD takse neće biti ukinute.

Stvari su se, izgleda, promenile za nepuna 24 sata, i nakon izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da je Priština od SAD “dobila šamar”.

- Verujem da ćemo u danima i nedeljama koje dolaze naći kreativno rešenje. Nikakva šteta naneta Srbiji ne opravdava štetu načinjenu odnosima (Prištine) sa SAD - rekao je Tači.

Upravo bi preglasavanje na sednici vlade moglo da bude jedno od “kreativnih rešenja”, u kome će Haradinaj ostati preglasan, ali će ispoštovati ono što je većina podržala. U svemu tome treba uzeti u obzir da je upravo u toj vladi najveća stranka upravo Tačijeva, i da bez nje Haradinaj ne bi ni bio na premijerskom mestu.

O sličnom scenariju danas je govorio i srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je verbalni prisak i osuda na Prištinu jedinstvena.

Kazao je i da je njegova procena da će u Prištini, “na glasanju da bude 17:3, kako bi sačuvali obraz Haradinaju, da nastavi da bude premijer”, a da će teret ukidanja taksi preuzeti DPK (stranka Hašima Tačija) i druge stranke.

- Takvu će igru da naprave, ali to je njihova stvar. Za nas je važno da se ukinu takse, jer je šteta 40 miliona evra koju trpimo kao država - naglasio je on, rekavši da će kada prođe 90 dana, Srbija pokrenuti druge mehanizme pri CEFTA i EU.

(Kurir.rs/Blic, L.G.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...