POSLANICI U SKUPŠTINSKIM KLUPAMA: Usvojen set prosvetnih zakona i izmene i dopune Zakona o oružju i municiji
Foto: Marina Lopičić

na dnevnom redu 40 tačaka

POSLANICI U SKUPŠTINSKIM KLUPAMA: Usvojen set prosvetnih zakona i izmene i dopune Zakona o oružju i municiji

Politika -

Skupština Srbije usvojila je danas set prosvetnih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima je predviđeno da dve gimnazije - beogradska matematička i novosadska "Jovan Jovanović Zmaj", dobiju status ustanova od posebnog nacionalnog značaja.

To prestižno zvanje imaju Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut za biološko istraživanja i Beogradski univerzitet.

Prema rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića, matematička gimnazija dala je 500 doktora nauka, njeni đaci osvojili su isto toliko medalja, i to je ustanova koja na međunarodnom planu najbolje promoviše srpsko obrazovanje.

Gimanzija "Jova Jovanović Zmaj", koja je odškolovala 77 akademika dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odlikovanja, podsetio je Šarčević.

Ministar je dodao da novi satus neće zahtevati dodatne finansijske nagrade, ali da će profesori koji u njima rade kada se usvoji zakon o platama u javnom sektoru moći da napreduju brže i da imaju više plate.

Izmene i dopune Zakona o predškolskom obrazovanju odnose se isključivo na elektronsko vođenje administracije u predškolskim ustanovama.

Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno je vraćanje brojčanog ocenjivanja drugog jezika i ulazak ih ocena u prosek zaključne ocene.

Takođe, izmene i dopune tog zakona odnose se na preciziranje odredaba koje se odnose na uzrast i tačan broj dece koja se mogu upisati u razvojnu grupu u predškolskoj ustanovi, osnivanje Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja - Centar za obrazovnu tehnologiju, kao i na prigovore na zaključnu ocenu, način zasnivanja radnog odnosa direktora, uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema prosvete.

Taj sistem, prema rečima ministra, ima za cilj da se dođe do ukupnog registra svih ustanova, registra zaposlenih i registra svih polaznika u obrazovnom sistemu Srbije.

"To je uvođenje takozvanog jedinstvenog obrazovnog broja. To dovodi do efikasnijeg celokupnog sistema obrazovanja i vaspitanja", istakao je ranije Šarčević.

Zakon o oružju i municiji

Poslanici su danas glasalii i o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji kojim se produžava rok za zamenu starih oružanih listova.

Time je rok za zamenu starih oružanih listova za nove biometrijske isprave produžen do 5.marta 2020. godine, kako je predviđenom ovim izmenama i dopunama.

Glasaće se i o članu Saveta guvernera Narodne banke Srbije, predsedniku Komisije za hartije od vrednosti, kao i o sudijama koji se prvi put biraju na tu funkciju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track