VUČIĆ U LOZNICI PORUČIO: Jadarit je jedna od najvećih nada za Srbiju
Foto: T.Ilić

svetla budućnost

VUČIĆ U LOZNICI PORUČIO: Jadarit je jedna od najvećih nada za Srbiju

Politika -

Jadarit je jedna od najvećih nada za Srbiju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić danas u Loznici koju je posetio u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

On je istakao da se u okolini Loznice i Krupnja nalazi deset odsto svetskih rezervi litijuma koji je ‘’fantastično bogatstvo za našu zemlju’’ i napomenuo da su ‘’nažalost neki pre 15 godina dali istraživačka prava budzašto’’.

foto: T.Ilić

- Reč je o mineralu jadarit, ali je problem da znate kako da se izvuče taj litijum bez kojeg nema baterija za električna vozila. Razgovaramo sa ‘’Rio Tintom’’, oni već razgovaraju sa Kinezima jer tu ima 26 sastojaka iz kojih treba izvući litijum. Tehološki je to komplikovan proces i molimo ih da taj proces ubrzaju, a mi ćemo pronaći investitora da litujum najvećim delom sačuvamo ovde, u Srbiji. Da ovde napravimo fabriku električnih vozila, a onda bi to bio strašan bum koji bi značio ne samo za Podrinje nego i Republiku Srpsku, pa i dobar deo Bosne i Hercegovine - rekao je predsednik Vučić.

foto: T.Ilić

U blizini Loznice nalazi se ležište litijum-borata svetske klase koje je otkrila kompanije ''Rio Tinto'' 2004. godine. Sadrži jadarit, novi jedinstveni mineral litijum-natrijum-borosilikat koji je pronađen jedino u Srbiji, a ležište jadarita sadrži oko 136 miliona tona. Litijum se koristi u proizvodnji pre svega baterija koje napajaju vozila, računare, mobilne telefone i industrijske sisteme kao i čvrstih legura za avio industriju.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track