Najnovije vesti

AMBASADOR SKAT O KOSOVU: Rešenje mora da dođe iz Beograda i Prištine
Foto: Marina Lopičić

američki diplomata o dešavanjima u srbiji

AMBASADOR SKAT O KOSOVU: Rešenje mora da dođe iz Beograda i Prištine

Politika

BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot ocenio je da rešenje kosovskog problema mora da bude postignuto u direktnim razgovorima Beograda i Prištine.

"SAD, kao i niko drugi, ne bi trebalo da diktiraju kako bi to rešenje trebalo da izgleda", rekao je Skot odgovarajući na pitanje da li misli da je razgraničenje rešenje.

On je istakao i da SAD smatraju da je važno da se Beograd i Priština vrate dijalogu i da su zato uputili jasnu poruku kosovskoj vladi da takse na robu iz centralne Srbije koje su ga stopirale moraju biti ukinute. "Tu poruku smo jasno poslali našim partnerima na Kosovu. Ali, takođe smatramo da je za povratak dijaloga važno da i Srbija odigra svoju ulogu kako bi proces krenuo unapred, da implementira ranije dogovore, ali i da razmotri kompromise za budućnost", rekao je Skot.

Upitan da li SAD planiraju da preduzmu još neke korake prema Prištini, on je rekao da nije prikladno da spekuliše o potencijalnim potezima koje će SAD povući ili neće, ali je rekao da će SAD nastaviti napore da ohrabri kosovsku vladu da povuče tarife i vrati se za pregovarački sto.

"I da, postoje druge opcije koje se mogu uključiti, ali mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pozitivne strane kao što su povlačenje tarifa, povratak za pregovarački sto, usredsređivanje na dijalog, i pod okriljem EU, postizanje sveobuhvatnog dogovora koji će uspostaviti normalizaciju odnosa, to je naš cilj. Na taj način će se izgraditi jači i stabilniji balkanski region, a to je u interesu i Srbije i Kosova, kao i SAD", rekao je Skot.

Govoreći o eventalnoj poseti predsednika Donalda Trampa Srbiji, Skot kaže da to ne može da predvidi, ali da bi voleo da do toga dođe i da veruje da bi Tramp imao topao doček u Srbiji.

foto: Vladimir Šporčić

"Vreme predsednika SAD je možda najvrednija stvar na svetu. Mislim da bi Srbija, umeto na samu posetu trebalo da se fokusira na unapređenje odnosa sa SAD, ali isto tako i na poboljšanje odnosa na regionalnom nivou.

Predsednik Tramp je u svom pismu predsedniku Vučiću istakao da bi rado ugostio njega i predsednika (Hašima) Tačija kako bi svi zajedno proslavili sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova", napomenuo je Skot.

Ambasador kome ove godine ističe trogodišnji mandat, kaže da je Srbija u tom periodu napravila napredak.

"Srbija nastavlja da otvara nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Nekoliko njih je i završila. Ekonomija se stabilizovala i napreduje. Sve to su dobre strane. Takođe smo produbili američko-srpske bilateralne odnose i radije se fokusirali na važnost saradnje, nego na konflikte", rekao je Skot dodajući da je Srbija na pravom putu. 

On je ocenio da premijerka Ana Brnabić veoma profesionalna i da radi dobar posao u vođenju vlade.

"Predsednik Vučić i dalje ima autoritet donošenja ključnih odluka, kako poltičkih kao lider partije koja ima većinu u Skupštini tako i po najvećim strateškim pitanjima sa kojima se Srbija susreće u odnosima sa susednim zemljama i posebno u pregovorima sa Kosovom", rekao je Skot.

Govoreći o opoziciji Skot je ocenio da je Savez za Srbiju novi element koji okuplja različite delove političke scene, "kao neka vrsta krovne organizacije koja okuplja opoziciju sa leve i sa desne strane u nastojanju da predstave front protiv vladajuće većine u Skupštini".

"To je interesantan fenomen i mi svakako obraćamo pažnju na to što se dešava ovde u Srbiji, jer je deo našeg posla da izvestimo naše vlasti o tome šta se dešava. Držimo otvorene oči i uši, razgovaramo sa svima, sa vlastima, opozicijom, sa civilnim društvom, akademicima", navodi Skot.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...