Najnovije vesti

SKAT OTKRIO STAV VAŠINGTONA: Treba da se zna gde je linija između Srbije i Kosova
Foto: Vladimir Šporčić

kosovski problem

SKAT OTKRIO STAV VAŠINGTONA: Treba da se zna gde je linija između Srbije i Kosova

Politika

Granice između Srbije i Kosova, koje su za SAD dve suverene države, moraju biti jasne i trebalo bi da budu deo sveobuhvatnog sporazuma do kojeg treba da dođu Beograd i Priština, a koji ne može biti nametnut sa strane, izjavio je danas ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

Skat je za televiziju Prva, upitan da li je razgraničenje moguće rešenje za kosovsko pitanje, rekao da smatra da se izrazu "demarkacija" daje preveliki značaj, da granice moraju biti jasne i da bi trebalo da budu deo sveobuhvatnog sproazuma koji će podrazumevati i, između ostalog, pitanje imovine, prava srpske zajednice, platni promet, nestala lica...

"Sve mora da bude na jednom mestu. Mora da dođe do opsežnog sporazuma u okviru kojeg se mora znati šta je moje, šta je vaše, gde je linija između Srbije i Kosova", rekao je Skat.

To je ilustrovao primerom da se, kada u knjižari u SAD kupi geografsku kartu Srbije, ona u velikoj meri razlikuje od mape koju kupi u Beogradu.

Upitan koja je mapa za njega tačna, Skat kaže da za SAD ta mapa ima u vidu granice koje je Kosovo imalo kao autonomna pokrajina, te dodao da suverene zemlje mogu da donose odluke o svojim granicama, a da su za SAD i Srbija i Kosovo suverene države.

Upitan kakav odgovor Beograd može da očekuje od američkog predsednika Donalda Trampa na pismo koje mu je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Skat kaže da je odgovor već poznat jer se SAD zalaže za ukidanje taksi.

"Predsednik Tramp je u pismu Vučiću rekao da veruje da imamo priliku da dođemo do sporazuma i trebalo bi da je iskoristimo, bilo bi šteta da ona prođe", rekao je Skat.

On je rekao da, prema njegovom mišljenju, sporazum mora da bude postignut direktno i ne može ga nametnuti spolja ni EU, ni SAD, Rusija ili neko drugi.

"To mora da dođe odavde, sporazum koji je trajan mora biti sporazum koji će biti sprovodiv, da nije samo na papiru već se može realizovati, koji pomaže bezbednosti u regionu i u tom pravcu ćemo delati, ali to ostavljamo pregovaračima", rekao je Skat.

Upitan da li SAD moze da "natera" bilo koju stranu da sednu za pregovarački sto, Skat je rekao da je u interesu Srbije i Kosova da se dođe do sporazuma i da bi dve strane trebalo da žele da se vrate i da misli da one to i žele.

Dodao je da se problem taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije mora prebroditi, nakon čega bi se radilo na sporazumu o normalizaciji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vladimir Šporčić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...