Najnovije vesti

ZA 5 MINUTA OD UŠĆA DO KALIŠA: Beograd dobio lokacijsku dozvolu za izgradnju gondole
Foto: Beobuild.rs

prevoziće 3.000 ljudi na sat u oba smera

ZA 5 MINUTA OD UŠĆA DO KALIŠA: Beograd dobio lokacijsku dozvolu za izgradnju gondole

Beograd

BEOGRAD - Beograd je dobio lokacijsku dozvolu za izgradnju gondole, a od Ušća do Kalemegdana stizaće se za pet minuta.

Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanska stanica bila visoka 106 metara, a ukupna dužina

trase u tom slučaju iznosiće jedan kilometar.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je juče lokacijsku dozvolu za gondolu koju zajedno grade Skijališta Srbije i grad Beograd, piše na sajtu.

Davanje lokacijske dozvole znači da građevinska dozvola može da bude izdata do početka aprila kada će moći da počne gradnja, a očekuje se da gondola bude završena i puštena u rad do kraja godine.

Trasa gondole koja će povezati Kalemegdan i Ušće biće duga oko kilometar, stanica će se na jednoj strani nalaziti u blizini pristaništa i Beton hale, a na drugoj na mestu gde je sada skejt park.

Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat u oba smera brzinom od 20-ak kilometara na čas, te bi vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosilo svega pet minuta.

U planu je da žičara bude opremljena sa 30-35 kabina, a svaka od njih mogla bi da ugosti između 10 i 35 putnika. Prevoz bicikla i pristup osobama sa invaliditetom takođe će biti omogućeni.

(Kurir.rs/Tanjug/Telegraf/Foto: Beobuild)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...