GONDOLOM NA POSAO: Od Ušća do Kalemegdana očas posla i to već krajem 2019!
Foto: Beoinfo

potpisan sporazum vredAn 15 miliona evra

GONDOLOM NA POSAO: Od Ušća do Kalemegdana očas posla i to već krajem 2019!

Beograd -

BEOGRAD - U Skupštini Beograda danas je potpisan sporazum o izgradnji gondole u Beogradu u vrednosti od 15 miliona evra koja će spajati Kalemegdan i park Ušće, a planirano je da bude završena do kraja sledeće godine.

Dužina linije biće jedan kilometar, imaće 25 luksuzno opremljenih kabina i prevoziće tri hiljade putnika na sat. Projekat će sprovoditi JP "Skijališta Srbije".

Sporazum su potpisali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Javnog preduzeća "Skijališta Srbije" Dejan Ćika.

foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da će grad u izgradnju gondole uložiti 600 miliona dinara, a ostatak sredstava obezbediće ministarstvo.

"Ovo je jedan kapitalni projekat koji će dalje omogućiti razvoj turizma grada Beograda i olakšati konekciju izmedju dva dela grada. U ovoj godini smo imali milion gostiju, a ukupan prihod od turizma povećan je od 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosi oko 800 miliona evra", kazao je Radojičić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je da je Beograd lider turizma i da je ove godine u glavni grad došlo 53 odsto ukupnog broja turista koji posete Srbiju.

foto: Beobuild.rs

"Projekat je značajan jer će povećati turistički promet Srbije. Period povraćaja uloženog novca je najviše pet do sedam godina, ali mi očekujemo da će za manje od šest godina sva uložena sredstva biti vraćena", rekao je Ljajić.

Ministar je rekao da Beograd ima mnogo turističkog kapaciteta i najavio i izgradnju Skijaškog centra na Avali, izgradnju pet pristana u Zemunu, rekonstrukciju Sava centra i izgradnju najvećeg zabavnog parka na Balkanu.

Direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ćika govoreći o gondoli kazao je da će

početi sa minimalnim kapacitetom prevoza 3.000 putnika, ali da očekuje da će se vremenom ostvariti i maksimalni kapacitet od 6.000 putnika na sat.

On je dodao da se razmišlja i o tome da gondola udje i u sistem javnog prevoza.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track