Stoltenberg: NATO poštuje odluku Srbije da ne traži članstvo, od Kosmeta očekujemo poštovanje Briselskog sporazuma
Foto: EPA

Generalni sekretar Alijanse

Stoltenberg: NATO poštuje odluku Srbije da ne traži članstvo, od Kosmeta očekujemo poštovanje Briselskog sporazuma

Politika -

On je kazao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine i da smatra da sve što ga podriva vodi u pogrešnom pravcu

BEOGRAD - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da NATO poštuje odluku Srbije da ne traži članstvo, a da od Kosova očekuju da poštuje sve međunarodne obaveze uključujući i Briselski sporazum.

"Mi poštujemo odluku Srbije da ne traži članstvo. Srbija jeste partner NATO, ali NATO nikoga ni na šta ne forsira.

Sa Srbijom saradjujemo na mnogo načina i imamo veoma blizak politički dijalog", rekao je Stoltenberg tokom dvodnevnog sastanka ministara odbrane u Briselu.

On je kazao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine i da smatra da sve što ga podriva vodi u pogrešnom pravcu.

"Nekoliko NATO saveznika izrazilo je stav da nije pravo vreme da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u vojsku. Takođe, smatraju da je jedini način da se napravi napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a da ova odluka i uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH potkopavaju ovaj dijalog", kazao je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je kazao da su jasno stavili do znanja da će nastaviti sa misijom Kfora na Kosovu, koja je pod mandatom UN-a.

"Tu smo da zaštitimo sve ljude i obezbedimo sigurno i bezbedno okruženje za sve, naravno i za Srbe na Kosovu", kazao je on i dodao da van te misije NATO ima različite aktivnosti kroz koje pomaže izgradnju kapaciteta na Kosovu i pruža podršku vlastima u Prištini, a da će sada morati da proceni nivo podrške.

On je kazao da očekuje da kosovske snage poštuju sve međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, odnosno da se ne kreću na sever bez saglasnosti Kfora.

Stoltenberg je dodao da veruje da Beograd i Priština sami moraju da pronađu rešenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track