KRŠE SVE MOGUĆE SPORAZUME: Prištinske vlasti ne mogu na sever Kosmeta bez saglasnosti Kfora
Foto: Zoran Šaponjić

Kritika iz NATO

KRŠE SVE MOGUĆE SPORAZUME: Prištinske vlasti ne mogu na sever Kosmeta bez saglasnosti Kfora

Politika -

Nekoliko NATO saveznika izrazilo je stav da nije pravo vreme da se KBS transformišu u vojsku. Takođe, smatraju da je jedini način da se načini napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a da ova odluka i uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH potkopavaju taj dijalog, rekao je Stoltenberg

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Srbija partner NATO i da Alijansa poštuje odluku Srbije da bude neutralna, dok od kosovskih vlasti očekuje da poštuju Briselski sporazum i ne kreću se na severu bez saglasnosti Kfora.

On je to kazao tokom dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu, gde je rekao da bi transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku mogla da ima posledice na evroatlantske integracije Prištine.

"Nekoliko NATO saveznika izrazilo je stav da nije pravo vreme da se KBS transformišu u vojsku. Takođe, smatraju da je jedini način da se načini napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a da ova odluka i uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH potkopavaju taj dijalog.

Mi podržavamno dijalog i smatramo da sve što ga podriva vodi u pogrešnom pravcu", naveo je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je dodao da je Alijansa "jasno stavila do znanja da će nastaviti sa misijom Kfora na Kosovu koja je pod mandatom UN".

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg foto: AP

"Tu smo da zaštitimo sve ljude i obezbedimo sigurno i bezbedno okruženje za sve, naravno i za Srbe na Kosovu...

Očekujemo da kosovske vlasti poštuju sve međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, odnosno da se ne kreću na severu bez saglasnosti Kfora", kazao je Stoltenberg.

Upitan o ideji razgraničenja, on je rekao da NATO "podržava dijalog Beograda i Prištine".

"Ne verujemo da NATO ili bilo ko drugi treba da diktira kakvo će biti rešenje. Verujemo da Beograd i Priština moraju sami da pronađu rešenje. To je teška situacija, ali ako pogledamo Atinu i Skoplje, i oni su godinama imali neslaganja u vezi s imenom, ali su pokazali hrabrost, pokazali su želju da pronađu kompromis", naveo je Stoltenberg.

Na pitanje o saradnji NATO sa Srbijom, on je "naglasio još jednom" da Alijansa "poštuje odluku Srbije da ne traži članstvo".

"Srbija jeste partner NATO, ali NATO nikoga ni na šta ne forsira. Sa Srbijom sarađujemo na mnogo načina i imamo veoma blizak politički dijalog. Nekoliko puta sam se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, bio sam u Srbiji u oktobru na civilnoj vežbi "Srbija 2018".

Zajedno sa Srbijom radimo na praktičnim pitanjima, kao što su uništavanje opasnog naoružanja i civilna pripremljenost, a Srbija nama pomaže u nekim aktivnostima, kao što je medicinska obuka iračkih snaga", kazao je Stoltenberg.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track