ĐURIĆ: Politika Srbije je bila i ostala pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM
Foto: Marina Lopičić

reagovanje

ĐURIĆ: Politika Srbije je bila i ostala pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da nema nikakvih tajni o tome kakva je pozicija i politika Srbije o KiM i istakao da je politika naše zemlje bila i ostala pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM.

''Tražimo da se stvore uslovi za takvo rešenje'', rekao je Đurić novinarima u Palati Srbija odgovarajući na pitanje o izjavi ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je ideja razgraničenja zvaničan predlog Beograda u pregovorima sa Prištinom.

''Nisam pročitao izjavu ministra Dačića. Ono što mogu da kažem je da veliki trud i rad ulaže ceo naš tim na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u kome učestvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović i mnogi drugi u vladi, boreći se da Srbija na međunarodnom planu ima što je moguce bolju pregovaracku poziciju'', istakao je Đurić.

Kako kaže, rezultat tog truda i rada je dvocifren broj povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova u poslednjih godinu i po.

Djurić je podsetio da tzv.država Kosovo nije postala članica Interpola uprkos činjenici da su neke od najsnažnijih sila zagovarale to članstvo.

Dodao je i da je Savet bezbednosti UN gotovo jednoglasno osudio uvođenje taksi od strane Prištine.

Priština se ruga Trampovim zahtevima

Đurić je ocenio danas da se vlast u Prištini ruga zahtevima koje je predsednik SAD Donald Tramp izneo u svom pismu u kojem je, kako kaže, nedvosmisleno zatražio od Prištine da ukine takse.

''Tramp je tražio da se uzdržavaju od jednostranih poteza. I šta su oni uradili? Ništa. Ne samo da nisu ukinuli takse, nego su i usvojili statut Trepče, koji je novi jednostrani udar na srpsku imovinu'', rekao je Đurić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Đurić je zahvalio svima u američkoj i evropskoj administraciji koji su, kako kaže, bez obzira na to što po pitanju statusa KiM misle drugačije od Srbije, pozvali Prištinu, makar i verbalno, da ukine takse.

Ipak, istakao je Djurić, Srbija ne može biti zadovoljna dok se to zaista i ne desi.

''Nemojte da me pitate kome od njih verujem ili ne verujem u iskrenost namera po tom pitanju i da li sam, baveći se ovim poslom, nekada video da Priština nešto radi samostalno, jer to nisam video'', naveo je Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track