AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Vučić kampanjom Budućnost Srbije ne krši zakon
Foto: Predsedništvo Srbije

odgovor

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Vučić kampanjom Budućnost Srbije ne krši zakon

Politika -

Povodom prijave podnete Agenciji za borbu protiv korupcije u vezi sa aktivnostima predsednika Republike u okviru kampanje „Budućnost Srbije“, Agencija saopštava da predsednik Republike Aleksandar Vučić nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, navodi se u saopštenju ove ustanove.

"Kako se u konkretnoj situaciji radi o vršenju ustavnih ovlašćenja predsednika Republike, a ne o aktivnostima vezanim za promociju političkih stranaka korišćenjem javnih resursa, Agencija je stava da u kampanji 'Budućnost Srbije' nije prekršen Zakon o Agenciji", navodi se u saopštenju.

Takođe, u vezi sa navodom iz prijave da je predsednik Republike "komentarisao lidere političkih partija i pokreta", Agencija ukazuje da su funkcioneri, izabrani neposredno od građana, izuzeti od obaveze da nedvosmisleno predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa u kojima vrše javnu funkciju ili stav političke stranke odnosno političkog subjekta.

"Predstavljanje Srbije u zemlji i inostranstvu jedno je od ustavnih ovlašćenja predsednika Republike. Ni Ustav, ni Zakon o predsedniku Republike ne propisuje detaljnije šta obuhvata predstavljanje Republike Srbije u zemlji", navela je Agencija.

Dodaje se da portal www. vucic. rs, na koji se poziva podnosilac prijave, nije javni resurs i da objavljivanje informacija o kampanji "Budućnost Srbije" na tom portalu ne predstavlja kršenje Zakona o Agenciji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track