Najnovije vesti

SUSRET NA ANDRIĆEVOM VENCU: Vučić sa šefom diplomatije Burundija, zemlje koja je povukla priznanje Kosova
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsedništvo

SUSRET NA ANDRIĆEVOM VENCU: Vučić sa šefom diplomatije Burundija, zemlje koja je povukla priznanje Kosova

Politika

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Burundija Ezekjela Nibižirom kojem je zahvalio za odluci njegove zemlje da prošle godine povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na tome što u međunarodnim organizacijama glasa u korist očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Ministar Nibižira je preneo pozdrave i poruku predsednika Kurunzize da je odluka o podršci prijateljskoj Srbiji, u vidu povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, duboko promišljena i nepromenjiva, jer se zasniva na poštovanju principa međunarodnog prava, zbog kojih Burundi nikad neće prihvatiti bilo kakav oblik secesije i uvek će se boriti za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Vučić je izrazio nadu da će i predsednik Kurunziza uskoro posetiti Srbiju, kako bi u budućnosti zajedno radili na podsticanju međudržavnih odnosa, sledeći i prijateljske veze iz perioda nekadašnje SFRJ. Srbija će uskoro u glavnom gradu Burundija otvoriti diplomatsku kancelariju, potvrđeno je na sastanku.

Sagovornici su tokom susreta izrazili očekivanje da međudržavna ugovorna regulativa u što skorije vreme bude upotpunjena, kako bi Srbija i Burundi imali i pravnu osnovu za uspostavljanje jače saradnje.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Vučić i ministar Nibižira su se saglasili da postoje brojne mogućnosti za razvoj saradnje u oblastima infrastrukture, tehnološkog razvoja, trgovine, kao i u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i sportu.

Ministar Nibižira je rekao da saradnja sa Srbijom može da se uspostavlja i kroz Nacionalni plan za razvoj Burundija, koji je sveobuhvatan i pruža mnogo mogućnosti za investitore, te je pozvao i ulagače iz naše zemlje da ih koriste.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...