Najnovije vesti

DAČIĆ O KOSOVSKOM PITANJU: Pitajte Popovića i Jeremića koji je njihov predlog? Narod će na referendumu reći svoje
Foto: Marina Lopičić

reagovao

DAČIĆ O KOSOVSKOM PITANJU: Pitajte Popovića i Jeremića koji je njihov predlog? Narod će na referendumu reći svoje

Politika

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je danas će se srpski narod izjasniti na referendumu o sporazumu sa Kosovom, ako ga bude, a kolegu iz Vlade Nenada Popovića, s kojim se otvorila debata o ideji razgraničenja - da li je ona u suprotnosti sa Ustavom ili ne, pita zašto je u vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika države.

Popović smatra da ideja o "razgraničenju" ne može da bude zvanična državna politika, jer je ona, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u čijoj preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije.

Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje, navodi Popović, a Dačić podseća da je Beograd ušao u dijalog sa jasnom pozicijom da je Kosovo autonomija u okviru Srbije.

Dačić kaže da su kada je on prekjuče pomenuo razgraničenje, o kojem je ranije govorio i Vučić, reagovali Vuk Jeremić, Dveri, Sanda Rašković Ivić, Nenad Popović, ali i Ramuš Haradinaj, što znači da je ta ideja nešto što Kosovu ne odgovara.

"Pitajte Vuka Jeremića šta je njegov predlog. Pitajte Nenada Popovića šta je njegov predlog. Ne znam zašto sedi u vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika. Stvarno ne znam", kaže on.

Dačić dodaje da će to Popovića pitati na sednici Vlade.

Kako kaže, zalaže se da se dogovor nađe u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Ako ne možemo, dajte da nađemo neki dogovor", rekao je Dačić i podsetio da je o razgraničenju govorio i nekadašnji premijer Zoran Đindić, ali da ga niko ne optužuje da je izdajnik.

Na stav Popovića da "nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244, Vlada nikada nije utvrdila", reagovao je danas i predsednik Vučić rečima: " 'Svaka cast, tako bi trebalo, i super je to, nego - što to nisi uradio 2008. godine, jer si bio potpredsednik tada vladajuće stranke. Što to nisi zaštitio tada? Mi ga danas štitimo'."

Dačić je danas ukazao i da su ranije postojali predlozi za podelu Kosova, ali da ih Srbija nije prihvatala i da to više niko ne nudi.

Dačić upozorava da, ako oteraju Srbe, nećemo imati ni sever Kosova i to ljudi treba da znaju.

Dodaje da se Priština sada vraća na svoju platformu koja kaže da promena kosovskog ustava ne dolazi u obzir, a to misli i stotinak zemalja koje ih priznaju.

On poručuje da bi izmedu te dve pozicije trebalo tražiti prostor za kompromis i kaže da su svi imali prostor u okviru unutrašnjeg dijaloga da iskažu svoje ideje a on nije čuo ni jednu drugu ideju osim te.

"Ove dve opcije nisu prihvatljive za kompromis, nije izneta nijedna druga ideja", naveo je Dačić i dodao da, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo ideju o razgraničenju, usledila je detonacija negativnih izjava.

Govoreći o odnosu bivših vlasti prema pitanju Kosmeta, Dačić kaže da je Ustav donet 2006. godine a da je dve godine kasnije proglašena tzv. kosovska nezavisnost.

"A šta su oni preduzeli tada? Šta je ostalo iza te ekipe vlasti (Borisa) Tadića i (Vojislava) Koštunice", upitao je Dačić.

Navodi da je Jeremić bio ministar spoljnih poslova i da su tada 84 zemlje priznale nezavisnost Kosova, da je kreirano pitanje Međunarodnom sudu pravde i da je usledio katastrofalan odgovor, da je dijalog prebacen iz Un u EU i da su ostali granični prelazi na Jarinju.

"Ostavili su nam ništa", rekao je Dačić i dodao da su oni koji su ranije pregovarali "pozivali da će Ustav Srbije sam po sebi sve rešiti".

On je ukazao da ni Dejtonski sporazum nije bio u skladu sa Ustavom Bosne i Herecegovine, kao ni Prespanski dogovor, sa Ustavom Makedonije.

Upitao je šta bi se dogodilo ako neko napadne Srbe na KiM, i poručuje da je veoma važan odgovor na to pitanje.

Smatra da ne treba širiti lažne slike i da je potrebno postići kompromis.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...