PREDLOG O RAZGRANIČENJU PODELIO NEMANJINU 11:  Popović: Ne dam ni metar Kosova! Dačić: Idi iz vlade ako ti se ne sviđa!
Foto: Ministarstvo za inovacije, Marina Lopičić

Zaratili

PREDLOG O RAZGRANIČENJU PODELIO NEMANJINU 11: Popović: Ne dam ni metar Kosova! Dačić: Idi iz vlade ako ti se ne sviđa!

Politika -

Dvojica ministara ušla u otvoreni sukob oko mogućeg rešenja kosovskog pitanja. Pale teške reči, prozivke, ali i pozivanje na Ustav

Modeli rešavanja pitanja Kosova podelili su Vladu Srbije. Šef diplomatije Ivica Dačić i ministar bez portfelja Nenad Popović žestoko su se sukobili oko ove tačke, pa je lider SPS čak poručio kolegi da, ukoliko mu se ne sviđa to što zagovaraju Vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, može da napusti Nemanjinu 11.

Protiv zvanične ideje

Posle Dačićeve izjave o razgraničenju kao zvaničnoj ponudi Beograda Prištini, oglasio se Popović porukom da je celo Kosovo Srbija. On je poručio da ideja o razgraničenju ne može da bude zvanična državna politika jer je u suprotnosti sa Ustavom.

- Dačić me je napao zato što se u svojoj politici o pitanju Kosova čvrsto držim Ustava i njegove preambule - kazao je Popović. Dodao je da, za razliku od Dačića, koji je bio u svim vladama od Miloševića do danas, nema potrebu da po svaku cenu bude u vlasti.

- Podsetiću Dačića da je 2010, kada je on bio potpredsednik vlade, doneta odluka Međunarodnog suda pravde kojom je legalizovana secesija Kosova, a protiv koje sam ja glasao kao poslanik - naveo je Popović. Podsetio je da je Dačić bio na vlasti kad je pitanje Kosova preneto u nadležnost EU i da je potpisao Briselski sporazum, dok je on kao poslanik glasao protiv tog sporazuma.

- Prilikom izbora na mesto ministra zakleo sam se da ću biti posvećen očuvanju Kosova unutar RS. Celog Kosova. Ni metar manje - kazao je on.

U istom košu s Jeremićem

Dačić je, reagujući na tu njegovu izjavu, poručio da će se narod izjasniti na referendumu o sporazumu s Kosovom, ako ga bude, a da je za Popovića pitanje zašto sedi u Vladi ako se ne slaže s predlogom predsednika države, na čijoj je listi i ušao u Vladu. On je naveo da su, kada je pomenuo razgraničenje, reagovali Vuk Jeremić, Dveri, Sanda Rašković Ivić, Nenad Popović, ali i Ramuš Haradinaj, što znači da je ta ideja nešto što Kosovu ne odgovara.

foto: Marina Lopičić

- Ne znam zašto sedi u Vladi ako se ne slaže s predlogom predsednika. Popoviću ako se ne sviđa u Vladi, može da ode. Ja sam obezbedio da 13 zemalja povuče priznanje, a šta je on uradio? Ne dozvoljavam da mi on drži lekcije o Kosovu - kazao je Dačić za Kurir i dodao:

- Moja stranka i Milošević su ratovali za Kosovo, a on i njegovi su zapalili ambasade, polupali kioske poslastičarima i semenkarima s Kosova u Beogradu i održali moleban. Milošević im je ostavio tu Rezoluciju 1244, a oni iz DOS nisu umeli da je sačuvaju. Sad priča da je svaki pedalj Kosova Srbija - pa što niste branili taj pedalj 2008, kad ste bili na vlasti?

Kurir.rs/K.Blagović/Foto:Marina Lopičić/Ministarstvo za inovacije

Aleksandar Vučić Popoviću, što nisi čuvao Kosovo 2008?

Na Popovićevu objavu da "nikakvu drugu politiku osim postizanja kompromisa u okviru Ustava i Rezolucije 1244 Vlada nikad nije utvrdila", reagovao je juče i predsednik Srbije.

foto: Pritnscreen

- Svaka čast, tako bi trebalo, i super je to, nego što to nisi uradio 2008, jer si bio potpredsednik tada vladajuće stranke. Što to nisi zaštitio tada? Mi ga danas štitimo - kazao je Vučić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track