Najnovije vesti

SKAT PREKRŠIO PRAVILA DIPLOMATIJE I IZAZVAO BURU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Jovanović: Tako se ne tretira zemlja domaćin! To nije posao jednog diplomate, ni ambasadora
Foto: Dragan Kadić, Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović Cile

prešao zamišljenu liniju diplomatskih obzira

SKAT PREKRŠIO PRAVILA DIPLOMATIJE I IZAZVAO BURU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Jovanović: Tako se ne tretira zemlja domaćin! To nije posao jednog diplomate, ni ambasadora

Politika

To nije primeren način kako se razgovara sa Srbijom. Neće nama ni SAD, ni Britanija, ni Nemačka, ni Rusija, ni Kina određivati spoljnu politiku, rekao je Dačić

BEOGRAD - Kao i u većini slučajeva kada bi američki ambasador Kajl Skat prešao zamišljenu liniju diplomatskih obzira prema Srbiji ili kada bi svojim rečima povredio osećanja dobrog dela ovdašnjih građana i ovoga puta su usledila reagovanja, kako zvaničnika tako i javnosti.

 

"Srbija je uvek bila na pravoj strani istorije. Srpski narod nikada nije pogrešio u izboru", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prvi reagovao na izjavu Skata da je "Srbija na pogrešnoj strani istorije po pitanju Venecuele", piše Politika.

 

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenivši da je izjava ambasadora neprimerana i da predstavlja "klasičan primer kako velika sila razgovara sa ostalima".

 

foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

"To nije primeren način kako se razgovara sa Srbijom. Neće nama ni SAD, ni Britanija, ni Nemačka, ni Rusija, ni Kina određivati spoljnu politiku", rekao je Dačić.

 

Kako navodi list, njegova ekscelencija je baš pogodila osetljivu tačku i velikog broja građana Srbije što pokazuju komentari na portalima i društvenim mrežama.

 

"U ovom slučaju američki ambasador je napravio dve paralelne greške. Jedna je što se izrazio na taj način u zemlji domaćinu, tretirajući je kao zemlju koja nije u stanju da nađe pravo mesto u istoriji. To nije posao jednog diplomate ni ambasadora", ocenio je nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović.

 

foto: Beta/Medija centar

On kaže da se postavlja i drugo pitanje po kojem osnovu Skot u ime svoje zemlje smatra da mešanje u unutrašnje stvari jedne države članice UN i smenjivanje njenog legalno izabranog predsednika i zamenjivanje novim, koji još nije izabran, praksa koju istorija treba da valorizuje i potvrdi.

 

"Na čijoj je strani istorija. Siguno nije na strani onih koji ne poštuju odrebe Povelje UN o suverenitetu država i nemešanju. Na kraju, i OEBS u svojoj Završnoj deklaraciji izričito zabranjuje svaku vrstu mešanja u unutrašnje poslove drugih država", ukazuje Jovanović.

 

On dodaje i da u konkretnom slučaju nije ukusno da velika sila zemlju domaćina svrstava na pogrešnu stranu istorije.

 

 

Prema njegovim rečima, to je možda zbog toga što se američki diplomatski predstavnici nekad osećaju opijenim zbog moći svojih zemalja pa ne vode računa o rečima koje upotrebljavaju ili je to, kako kaže, namerno sračunato da bi se izvršio dodatni pritisak na Srbiju zbog Kosova.

 

List podseća da su i ovoga puta reakcije slične onima s početka meseca kada je na jednoj domaćoj televiziji Skot govorio o tome kako su mape Srbije koje kupuje u Americi drugačije od onih u Srbiji kao i da "mora da se zna linija gde je Srbija, a gde je Kosovo".

 

Ali u vrhu popisa izjava ambasadora Skota koje su izavale odijum u domaćoj javnosti i među zvaničnicima Srbije, a koje odudaraju od standardne diplomatske prakse, sigurno je ona iz oktobra prošle godine koju je i premijerka Ana Brnabić nazvala skandaloznom.

 

Tada je on usred Vlade Srbije na konferenciji za novinare sa ministarkom Zoranom Mihajlović "podučio" novinare da vlada Kosova "nije takozvana", jer je reč o nezavisnoj i suverenoj zemlji, podseća list.

 

Skat: Srbija izabrala Madura, uprkos realnosti u Venecueli

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je apsolutno u pravu kada kaže da su zemlje slobodne da izaberu prirodu svojih odnosa sa drugim zemljama, kazao je ambasador SAD Kajl Skat komentarišući Dačićevu ocenu da je njegova izjava o tome da je Srbija "na pogrešnoj strani istorije" - neprimerena.

 

Kako je Skat rekao za Politiku, Srbija je izabrala da stane na stranu aktuelnog predsednika Nikolasa Madura, uprkos sadašnjoj realnosti u Venecueli.

 

foto: Vladimir Šporčić

"Madurov režim je naciju bogatu naftom pretvorio u kranje siromašnu. Kontrolisano trošenje i nedostatak hrane su prisutni širom zemlje, a prema studijama rađenim u Venecueli, 64 odsto građana ove zemlje izgubilo je u proseku 11 kilograma u težini za samo godinu dana", navodi Skat.

 

On je dodao da je hiperinflacija dostigla milion odsto, a da je tri miliona građana napustilo zemlju iz očaja dok Madurov režim opstaje na vlasti gušeći masivne proteste i odbijajući da dozvoli da humanitarna pomoć uđe u zemlju.

 

Kako je rekao, SAD stoje uz većinu zemalja Južne Amerike, većinu zemalja EU i većinu suseda Srbije, i podržavaju privremenog predsednika, demokratski izabranog predsednika parlamenta Huana Gvaida i narod Venecuele, u njihovom nastojanju da što je pre moguće ponovo uspostave ustavni poredak i demokratiju u svojoj zemlji, kroz slobodne i fer izbore.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...