Najnovije vesti

DAČIĆ UPOZORAVA:  Povratnici iz Sirije nose virus ekstremizma koji može zapaliti Balkan
Foto: Marina Lopičić

vraćaju se s fronta

DAČIĆ UPOZORAVA: Povratnici iz Sirije nose virus ekstremizma koji može zapaliti Balkan

Politika

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas da će se mnogi iz regiona koji su se borili na strani Islamske države vratiti sa fronta Bliskog istoka i sa sobom doneti virus ekstremizma, koji je na području kakakv je Balkan više nego zapaljiv.

"Procenjuje se da je više od 300 boraca na strani ekstremista u Siriji sa Kosova i Metohije, što je, proporcionalno broju stanovnika, jedna od najvećih baza ekstremista u Evropi. Mnogi od njih će se vratiti sa fronta kući, i sa sobom će doneti virus ekstremizma, koji je na području kakav je Balkan više nego zapaljiv", rekao je Dačić na predstavljanju projekta nevladine organizacije Crime Stoppers Global Solutions.

On je napomenuo da su neka područja u našem regionu, a posebno KiM i BiH jedni od većih regrutnih centara za borce koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani Islamske države.

Dačić je u obraćanju napomenuo da Srbija zna da se suprotstavi ovakvim izazovima i da je spremna da svoja znanja, iskustvo i rad podeli sa partnerima u susedstvu, kao i sa velikim svetskim bezbednosnim službama.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

"Svesni smo da samo zajedničkim radom možemo da izađemo na kraj sa zlom koje nam svima pođednako preti", rekao je Dačić.

Kako je rekao, upravo je područje Balkana bilo plodno tlo na kojem je početkom 90-tih godina, tokom rata u BiH, posejano seme islamskog ekstremizma, imajući u vidu činjenicu da se u tom ratu borilo blizu 7.000 stranih boraca, mahom veterana iz Avganistana.

"Neki od njih ostali su u regionu i posle sukoba, a sa njima je ostala i njihova neprihvatljiva i anticivilizacijska ideologija, pa su upravo odavde neki od uvezenih terorista učestvovali u napadima u Americi, Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj", kazao je Dačić.

Nevladina organizacija Crime Stoppers Global Solutions danas je predstavila projekat u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala, čime je ozvaničila početak rada u Srbiji.

Crime Stoppers Global Solutions će pomoći građanima Srbije u borbi protiv trgovine ljudima, terorizma, trgovine narkoticima, trgovine oružjem, kao i pranja novca.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Građani će moći da koriste digitalnu, odnosno mobilnu, aplikaciju koja će im omogućiti da se, u saradnji sa institucijama, bore protiv globalnog i prekograničnog kriminala i da na taj način igraju značajnu ulogu u obezbeđivanju lične sigurnosti i bezbednosti.

Dačić je istakao da će iskustvo i reputacija koju organizacija Crime Stoppers Global Solutions ima, pomoći Srbiji u izazovima sa kojima se suočava u borbi protiv prekograničkog kriminala.

"Uveren sam da će građani Srbije, ali i naše državne institucije, dobro prihvatiti koncept "krajm stopersa", koji već duže od četiri decenije postoji u SAD i brojnim drugim zemljama i da će i ovaj projekat biti način da ostvarimo zajednički cilj, a to je bezbedna zajednica u kojoj je bavljenje kriminalom veliki i neisplativ rizik", naglasio je Dačić.

Ministar je napomenuo da je Srbija, koja je zbog svog geografskog položaja i istorijskog nasleđa vekovima važna za prekogranični kriminal svih vrsta, uvek na kapiji istoka i zapada, te da su zbog toga Srbija i Balkan tradicionalno frekventni koridori za ilegalnu trgovinu narkoticima, ljudima, oružjem i robom svake vrste.

foto: Aleksandar Jovanović

Dačić je zaključio da je stabilnost Srbije nešto na čemu insistira vlada i da je to politika koju vodi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je, kako je naglasio, cilj da imamo razvijenu, modernu i uspešnu Srbiju, u kojoj će se njeni građani osećati bezbedno i spokojno.

U delegaciji Crime Stoppers Global Solutions koja je prezentovala ciljeve ove organizacije učestvovali su osnivač organizacije Džim Fuda, menadžer Globalne strategija Skat Sotejbir, savetnik direktora Balkanske inicijative Olga Ravasi i Dru Hijat, posebni savetnik ove organizacije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...