PREDSEDNIK SA FRANCUSKOM MINISTARKOM ZA EVROPSKE POSLOVE Vučić: Hvala Francuskoj na podršci; Loazo: Pitala sam predsednika da li jul odgovara za posetu Makrona (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

važan sastanak na andrićevom vencu

PREDSEDNIK SA FRANCUSKOM MINISTARKOM ZA EVROPSKE POSLOVE Vučić: Hvala Francuskoj na podršci; Loazo: Pitala sam predsednika da li jul odgovara za posetu Makrona (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa francuskom ministarkom za evropske poslove Natali Loazo u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nakon zajedničkog sastanka, predsednik Vučić i ministarka Loazo obratili su se medijima.

Predsednik Vučić poželeo je dobrodošlicu francuskoj ministarki, dodavši da su imali priliku da otvoreno razgovaraju o svim temama.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Razgovarali smo o ekonomskim, političkim odnosima između Srbije i Francuske, kao i o odnosima u regionu. Zahvalni smo za podršku Srbiji na evropskom putu, i hvala predsedniku Makronu koji je uvek pokazivao poštovanje prema Srbiji i gradio dobar odnos prema našem narodu. Od velikog značaja je i potpisivanje današnjeg sporazuma. Srbija i Francuska moraju da rade mnogo više kako bismo to tradicionalno prijateljstvo pretvorili u efikasnu saradnju", rekao je Vučić.

foto: Kurir TV

Predsednik je napomenuo da je upoznao francusku ministarku o situaciji u regionu, Prištini koja ne želi da ukine takse, kao i provokacijama Albanaca.

"Mi ćemo u Srbiji čuvati dostojanstvo i ponos naroda, nikada nećemo dozvoliti nikome da ponižava naš narod", dodao je Vučić.

Poručio je takođe da je Ramuš Haradinaj danas izabrao "privatne Srbe" za svoje ministre, povodom imenovanja novog ministra poljoprivrede, umesto Nenada Rikala.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Nemoguće je svakog dana trpeti svemoguće uvrede, kao što je i poslednja, kada Ramuš Hardadinaj bira privatne Srbe za svoje ministre koje niko nije izabrao, da bi pokazao da je on svemoćan. Srbija to neće da prihvati", poručio je Vučić.

foto: Kurir TV

Zahvalio se gošći na zahtevu Francuske da se te takse ukinu.

"Očigledno da Priština ima druge pomagače, kojima je normalno da prekinete dotok robe. To za nas nije normalno, reč je o anticivilizacijskim merama", kazao je on dodajući da veruje da, kada se ukinu takse, može da se nastavi dijalog.

Prema njegovim rečima takse je neko iskoristio znajući da je time dijalog nemoguće, kako se ne bi došlo do rešenja.

On je rekao da prenese predsedniku Makronu da poseti Srbiju kako bi i sa njim razgovarali o daljoj saradnji.

foto: Kurir TV

Francuska ministarka je rekla da je došla da razgovara između ostalog i u predstojećoj poseti francuskog predsednika.

"Ona je bila predviđena u decembru, ali je pomerena, pa sam ja danas pitala predsednika Vučića da li će jul biti dobar da Makron poseti Srbiju. Naši politički odnosi se razvijaju, naša spoljno trgovinska razmena je sve veća, a naša želja je i da učestvujemo i u izgradnji beogradskog metroa", rekla je Loazo.

Loazo je rekla da je Francuska podržava reforme koje se sprovode u Srbiji, a po pitanju Kosova i Metohije dodaje da je važno da se dijalog što pre nastavi.

"Zato smatram da Priština treba da ukine takse na srpsku robu jer je to kontraproduktivno i ne donosi ništa dobro za region", rekla je Loazo.

foto: Kurir TV

Francuska ministarka razgovarala je ranije danas sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačiće, a za kasnije posle podne najavljen je razgovor Loazo sa predsednicom vlade Anom Brnabić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track