DEJVID MEKALISTER O PARLAMENTARIZMU U SRBIJI:  Narodna skupština ključno mesto za demokratsku debatu
Foto: Marina Lopičić

mesto za razmenu mišljenja

DEJVID MEKALISTER O PARLAMENTARIZMU U SRBIJI: Narodna skupština ključno mesto za demokratsku debatu

Politika -

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je Narodna skupština ključno mesto za demokratsku debatu, a da je na poslanicima da odluče kako će najbolje raditi u službi građana.

On je na konferenciji za novinare rekao da je danas u Beogradu razgovarao i sa predstavnicima opozicije i da su na tom sastanku obe strane iznele svoje stavove.

foto: Dado Đilas

Kako je rekao razgovarao je sa liderom SzS Draganom Đilasom, Borisom Tadićem, Aleksandrom Jerkov, Borkom Stefanovićem.

"Svaki izabrani član parlamenta mora sam da odluči da li je u službi građana koji su ga izabrali bolje ako učestvuje ili ako ne učestvuje" u radu parlamenta, rekao je Mekalister na konferenciji za novinare na kraju posete Srbiji.

Prema njegovim rečima, parlament je mesto gde se susreću različita mišljenja i gde u demokratskoj raspravi može da se pronađe rešenje za izazove sa kojima je Srbija suočena.

"Razumem predstavnike opozicije, da kritikuju neke od procedura u parlamantu, ali svaki poslanik treba da se zapita da li možda propušta priliku da učestvuje u raspravi sa vladom, većinom", naglasio je Mekalister, koji je i predsedavajući Spoljnopolitickog odbora.

On je rekao da su Evropska unija ili Evropski parlament spremni da pruže savete o tome kako poslovnik može da se izmeni ili dopuni.

"Međutim, na samom parlamentu je da odluči da li će prihvatiti neke formalne savete ili ne", rekao je Mekalister.

foto: Beta/Miloš Miškov

Upitan da prokomentariše proteste u Srbiji, Mekalister je rekao da EU prati mirne proteste i naglasio da sloboda okupljanja i izražavanja predstavljaju osnovno pravo.

"Veoma smo zainteresovani za ono što se dešava u Srbiji, ali mi nismo akter u domaćoj političkoj raspravi među političkim strankama", rekao je Mekalister koji se tokom posete Srbije sastao sa zvaničnicima, predstavnicima opozicije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track