EVO ŠTA SU SVE TRAŽILI TRAMPOVI IZASLANICI OD PRIŠTINSKIH VLASTI: Prvo ukinite takse Srbiji, a onda...
Foto: EPA

kosovski problem

EVO ŠTA SU SVE TRAŽILI TRAMPOVI IZASLANICI OD PRIŠTINSKIH VLASTI: Prvo ukinite takse Srbiji, a onda...

Politika -

Ambasada SAD u Prištini je saopštila da su visoki zvaničnici SAD koji su posetili Kosovo ocenili da su takse na srpske i bosanske proizvode prepreka napretku, podrivaju partnerstvo SAD i Kosova i moraju biti suspendovane kako bi se dijalog sa Srbijom nastavio.

U saopštenju se ističe da su se visoki zamenik direktora za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost (SNB) Džon Erat i direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost Bred Brekli, sastali juče sa predsednikom Tačijem i premijerom Haradinajem, i da su došli kako bi učvrstili poruku predsednika Trampa „da ugrabe ovu jedinstvenu priliku…da se uzdrže od poteza koji bi otežao ovaj sporazum".

"U oba glavna grada (Beograd i Priština) tokom posete su ukazali na zabrinutost i stav Bele kuće da dijalog treba da se vrati na pravi put, kao da i obe strane moraju da prekinu provokativne akcije i preduzmu konstruktivne korake kako bi se vratile za pregovarački sto. Američki zvaničnici su ponovili svoje poruke iz zajedničkog međuagencijskog pisma od 11. februara da su takse na srpske i bosanske proizvode prepreka napretku, podrivaju naše partnerstvo i moraju biti suspendovane kako bi se dijalog sa Srbijom nastavio", kaže se u saopštenju.

Visoki američki zvaničnici su naglasili da Kosovo treba hitno da postigne sveobuvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom i o usklađivanju odnosa između SAD i Kosova po pitanju zajedničkih strateških interesa.

Tokom posete Kosovu Erat i Brekli su se pored susreta sa predsednikom i premijerom Kosova susreli sa članovima pregovaračke ekipe Kosova i poslanicima opozicionih stranaka u Skupštini Kosova.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track