PRIŠTINA PRIPREMA SERIJU MERA U POKUŠAJU DA OTME SRPSKU IMOVINU: Trepči skidaju pare sa računa?!  Sličan scenario i za "Brezovicu"

OTIMAČINA

PRIŠTINA PRIPREMA SERIJU MERA U POKUŠAJU DA OTME SRPSKU IMOVINU: Trepči skidaju pare sa računa?! Sličan scenario i za "Brezovicu"

Politika -

Priština pokušava da pravnim nasiljem onemogući rad "Trepče", a sledeća na udaru mogla bi da bude i "Brezovica", ali će naša država učiniti sve da sačuva srpsku imovinu i da rudarska kompanija od koje zavisi ne samo egzistencija 2.400 zaposlenih, već u velikoj meri svih Srba na severu KiM - nastavi da funkcioniše.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je u četvrtak da niko ne može da predvidi iracionalne poteze albanskog rukovodstva u Pokrajini, i upozorio upravo na ovakav scenario - da posle "Trepče", Priština pokuša da otme i "Brezovicu". On je rekao da država ulaže novac da zaštiti i sačuva određena imanja kao srpska.

Onog trenutka kada Priština, kako već duže najavljuje, registruje novo preduzeće "Trepča" a. d. kod svoje Agencije za registraciju biznisa, preti opasnost da budu blokirani računi "Trepče sever", da se konfiskuju sredstva koja se na njima nalaze i stopira izdavanje potrebnih izvoznih i uvoznih dozvola.

Trepča je simbol borbe za opstanak 2.500 Srba koji rade u severnom delu kombinata Trepča, koji jedino i funkcioniše, dok je drugi - južni deo, kojim upravljaju Albanci, "u haosu". Država Srbija je preko Fonda za razvoj, koji ima 55,14 posto akcija u akcionarskom društvu celokupnog kombinata od 1991. godine, dokazala svoj udeo.

VREDNOST 100 MILIJARDI EVRA

Procene kažu da kombinat "Trepča" s rudnim bogatstvima vredi oko 100 milijardi evra, od čega je srpsko oko 85 milijardi evra. Srbija upravlja rudnicima "Crnac" i "Belo brdo", Površinskim kopom "Koporiš", Flotacijom u Leposaviću, Metalurgijom olova u Zvečanu, dok su privremene institucije u Prištini uzurpirale rudnike "Stari trg", "Ajvalija", "Kišnica" i "Novo Brdo", flotacije "Prvi tunel" i "Kišnica", kao i "Metalurgiju cinka", "Hemijsku industriju" i "Fabriku akumulatora" u Kosovskoj Mitrovici.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ranije je izjavio da Priština želi da protera srpski narod, što se vidi na primeru usvajanja nacrta statuta rudarskog kombinata "Trepče", kao i da će Srbija učiniti sve da "Trepča - Sever" nastavi da funkcioniše.

"Vlada Republike Srbije je prošle godine usvojila i odluku da se krene u realizaciju izgradnja fabrike akumulatora od 14 miliona evra, pomažemo preduzeće i radnike kroz resorna ministarstva i Kancelariju za KiM. Činimo sve što je do nas kako bismo sačuvali kombinat, neophodan za ostanak srpskog naroda na KiM", rekao je Petković i istovremeno pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

On je rekao da se ponavlja isti scenario kao 2016. godine, kada su u kosovskoj skupštini dva sata posle ponoći poslanici usvojili zakon o "Trepči" koji predviđa konfiskaciju imovine države Srbije, čime je kosovska vlada postala vlasnik 80 odsto celokupne imovine i kapitala ovog kombinata.

Par dana zatim vlada u Beogradu je donela odluku kojom se poništava taj zakon, kao i sve radnje i pravne posledice koje proističu, a jedna od njih je i donošenje statuta koji podrazumeva formiranje novog preduzeća "Trepča a. d." u prištinskom sistemu kojim se otvaraju vrata za implementaciju ovog zakona.

"Kada bude osnovano novo preduzeće, sadašnje upravljačke strukture i organizacione jedinice prestaju da postoje. To može da znači, svima je jasno, da hoće da blokiraju račune i zaustave proizvodnju i izvoz koncentrata olova i cinka, od čega 'Trepča - Sever' i živi", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, to što statut predviđa novi menadžment, neće moći fizički da se i ostvari, jer je "Trepča - Sever" u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac su uz administrativnu liniju prema centralnoj Srbiji.

Ipak, dodaje Petković, postoji opasnost da će blokirati račune i izvoz proizvoda i time dovesti u pitanje opstanak same "Trepče" i plate za 3.000 radnika.

KUrir.rs/ Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track