TAČI I HARADINAJ SE UMALO POTUKLI, I TO PRED AMERIMA!  Ustali, uneli se jedan drugom u lice, a onda se DOHVATILI ZA REVERE... Evo zbog čega su popljuvali jedan drugog!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Skandal na sastanku s predstavnicima SAD

TAČI I HARADINAJ SE UMALO POTUKLI, I TO PRED AMERIMA! Ustali, uneli se jedan drugom u lice, a onda se DOHVATILI ZA REVERE... Evo zbog čega su popljuvali jedan drugog!

Politika -

Rat Prištinski političari žešće se zakrvili tokom sastanka s predstavnicima Vašingtona, malo je falilo da dođe do ozbiljnog fizičkog kontakta

Prištinski političari Hašim Tači i Ramuš Haradinaj žešće su zaratili na sastanku sa zvaničnicima američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, a verbalni sukob je toliko kulminirao da je zamalo došlo i do fizičkih nasrtaja!

Iako to nije bilo ni mesto ni vreme za lične sukobe, dvojicu bivših saboraca iz terorističke OVK, koji su sukobljeni i oko taksa na robu iz Srbije, nije sprečilo ni to što su američki zvaničnici Džon Erat i Vilijam Berkli ostali zatečeni, pa su čak ustali i počeli da se jedan drugom unose u lice i hvataju za revere.

foto: AP/Visar Kryeziu

Žešći sukob

Provokacije je, kako piše Zeri, prvi započeo takozvani predsednik Kosova Tači, koji je govorio sve najgore o premijeru Haradinaju, potpuno ignorišući njegovo prisustvo. Ocenio ga je kao nekoga ko je antiamerički nastrojen i kazao da će on svojom politikom uništiti odnose Prištine i SAD. To je Haradinaja potpuno razbesnelo, pa je nastavio s još težim optužbama.

- Do usijanja je došlo kada je Haradinaj za Tačija rekao da zbog svojih problema uopšte nije zabrinut za budućnost "države". Dodao je da se jedino brine za sebe i da se plaši Specijalnog suda. To je Tačija toliko razljutilo da je malo falilo da se potuku. Skočio je na Haradinaja i odgovorio mu oštrim tonom. Ovaj ni tada nije odstupio, nego je ustao i krenuo da mu se unosi u lice, ali i da ga hvata za revere sakoa. Malo je falilo da dođe do ozbiljnog fizičkog kontakta. Amerikanci su ostali u čudu, bukvalno su zanemeli - priča dobro upućen izvor iz diplomatskih krugova.

Hteli da zataškaju

Posle ovog skandala, opozicioni poslanik Iljir Deda je rekao da su ih Amerikanci zamolili da ne iznose detalje susreta, ali i da su, kako je rekao, na ovom sastanku otkrivene laži kojima se služi Tači. Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović rekao je za Kurir da je sve ovo pozorišna predstava.

- Tom pozorištu u Prištini ne treba pridavati nikakav značaj. Mi treba da gledamo svoja posla, da se borimo za poštovanje Rezolucije 1244 i za to da se 230.000 Srba vrati na Kosovo i Metohiju. Pozorišta iz Prištine nikome ne treba da skreću pažnju - tvrdi on.

foto: Stefan Jokić

Milovan Drecun To nisu političari, već kriminalci i teroristi Očigledno je da Tači pokušava da pronađe način da zadrži SAD kao ključnog sponzora u svom političkom delovanju i da im se predstavi kao neko na koga uvek mogu da računaju i da će rado slediti njihove instrukcije, kaže za Kurir Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju. - S druge strane, Haradinaj ima druge planove. Ako se zaista desio taj njihov sukob, oni su napravili ozbiljnu predstavu ispred američkih diplomata. Svojim tvrdim stavom Haradinaj je napravio predstavu za domaće biračko telo. Obojica su potpuno nepouzdani političari, a ključna greška Zapada je što je dozvolio kriminalcima, teroristima i zločincima da budu vodeći političari. Kod njih nema racionalnog ponašanja niti doslednosti - kaže Drecun.

foto: Profimedia

Odlazak u Tiranu Hašim zbrisao kod Edija Rame Nakon sastanaka koje je Hašim Tači imao sa američkim zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost u Prištini, on je otišao u Tiranu da se vidi sa albanskim premijerom Edijem Ramom. To je već drugi put za svega dve sedmice da se politički lideri Albanaca sastaju. Oni su prvo prošetali ulicama Tirane, a potom su večerali zajedno u jednom popularnom restoranu u Tirani.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track