Najnovije vesti

BRUKA! NOVI SKANDAL PREDSEDNIKA PSG! Sergej Jevrejima kači žute trake!
Foto: Filip Plavčić

sramna izjava

BRUKA! NOVI SKANDAL PREDSEDNIKA PSG! Sergej Jevrejima kači žute trake!

Politika

Trifunovićev status osudio je i lider Levice Srbije Borko Stefanović rekavši da se ovom idejom relativizuje Holokaust 

Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana, sramno je iskoristio incident u Jevrejskoj opštini Beograd i na Tviteru objavio skandalozan status, kojim je pozvao Jevreje da šetaju s demonstrantima na protestu u subotu, sa sve žutim trakama oko ruke.

- U ovom trenutku rabin Isak Asiel i ekipa su zabarikadirani u prostorijama Jevrejske opštine. Danilo Medić, predsednik iste kome su izglasali nepoverenje, postavio je svoje lično obezbeđenje i ne da im da odu po hranu. Jevreji u subotu šetaju sa nama, sa žutim trakama na rukama - napisao je Trifunović.

Glupa ideja

Trifunovićev status osudio je i lider Levice Srbije Borko Stefanović rekavši da se ovom idejom relativizuje Holokaust, što je i jasan pokazatelj da postoji razdor među opozicionim liderima. Stefanović je izjavio i da je ovakva ideja glupa, uvredljiva i nedopustiva za svakog normalnog u civilizovanom svetu.

- Nedopustivo, jer se relativizuje Holokaust i nacističko obeležavanje - napisao je Stefanović.

Međutim, Stefanović nije jedini koji se suprotstavio ovoj neprimerenoj izjavi Trifunovića. Smenjeni predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić rekao je za Kurir da mu ne pada na pamet da šeta u subotu sa žutom trakom i da ne želi da se na tako jeftin način žute trake koriste!

- To obeležje za nas ima mnogo dublje značenje i mi jednostavno nećemo šetati s njim. Uvlačenje Jevrejske opštine Beograd i Jevreja u to jeftino politikantstvo je potpuno neprihvatljivo - rekao je Medić.

Avram Izrael deli Medićevo mišljenje, i on za Kurir kaže da svaki pokušaj uvođenja žutih traka, simbola stradanja Jevreja, šest miliona žrtava Holokausta, 8.400 beogradskih Jevreja koji su stradali i 26 članova njegove porodice u bilo koju političku aktivnost jeste pogubno i nedopustivo.

Strašna greška

- Pozvao sam Beograđane da ne potpadnu pod taj uticaj i da jednu svetinju za Jevreje ne skrnave. To je strašna greška i zloupotreba žrtava Holokausta - rekao je Izrael.

Istoričar Milan Koljanin rekao je za Kurir da je Trifunovićeva izjava zloupotreba istorijskih činjenica.

- To je potpuno neprimerena izjava za tekuće političke borbe. Ne treba zloupotrebljavati Jevreje, a ni praviti trivijalizaciju Holokausta, jer se ovom izjavom upravo to radi - smatra Koljanin.

Pičvajz oko para od protesta

Kod Koje žig, kod Anasonovićeve pečat

Vođe protesta koalicije Dragana Đilasa pucaju po svim šavovima, a razlog je vlasništvo nad parama koje se zgrću pod parolom "1 od 5 miliona". Nikola Kojo, glumac i jedno od zaštitnih lica protesta, podneo je zahtev za registraciju žiga "# 1 od 5miliona" i tako zadao kontraudarac organizatorki skupova Jeleni Anasonović, koja je iza leđa svih nedavno registrovala udruženje pod tim nazivom. Kojo je od srede, 27. februara, zaveden u registru Zavoda za intelektualnu svojinu kao nosilac prava na pomenuti žig, a Anasonovićeva je 29. januara u Agenciji za privredne registre osnovala udruženje "1 od 5 miliona".

Da će oko autorskih prava tek leteti perje, nagovestio je upravo Kojo, koji je podržao one koji su osudili potez Jelene Anasonović.

- Ovo je građanski protest koji vas par alavih cenzusolovaca nećete ugasiti! A o autorskim pravima, o tom - potom - napisao je Kojo na Tviteru.

Nebuloza

Đilas imao nadimak "drvosek", a sad hoće da preuzme Zelene

Lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas planira da preuzme Zelenu ekološku partiju - Zeleni i to bi trebalo da se desi tokom marta. Ta vest nije mogla da prođe, a da se javnost ne priseti vremena kad je Đilas 2010. naredio seču 330 platana duž Bulevara kralja Aleksandra, zbog čega je dobio nadimak "drvosek". Takođe, pravac delovanja ove stranke je zasnovan na borbi za ljudska prava, podršku romskoj nacionalnoj manjini, LGBT populaciji, što je u suprotnosti sa Đilasovim društveno-političkim stavovima.

(M.R./I.K./S.S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...