JEDAN OD PET MILIONA: Nišlije na protestu potpisale Sporazum sa narodom
Foto: Kurir

JEDAN OD PET MILIONA: Nišlije na protestu potpisale Sporazum sa narodom

Politika -

Nezadovoljni Kruševljani tražили i da gradonačelnica Jasmina Palurović podnese ostavku

Potpisivanje "Sporazuma sa narodom" i paljenje baklji ispred sedišta Niške televizije obeležili su protest "Jedan od pet miliona" koji je večeras osmi put organizovan u Nišu.

Protest je kao i obično organizovan na Trgu kralja Milana, a gradjani su imali priliku da potpišu Sporazum u kome se navodi da su saglasni da kao "Jedan od pet miliona" nastave zajedničku borbu na izgradnji slobodne i deomokratske Srbije.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić poručio je okupljenima da oni predstavljaju "oazu u kojoj se čuva ljudskost i sve ono najbolje u Srbiji".

"Vi ovde predstavljate svest i savest u situaciji kada smo kao država i društvo suočeni sa uzurpatorskom vlašću koja ne samo da zloupotrebljava svoje institucije već sve ono što je najvitalnije u društvu i državi", rekao je Čupić.

U Užicu je večeras održan šesti po redu protest "Jedan od pet miliona". U centru grada okupilo se nekoliko stotina Užičana koji su potpisivali "Sporazum sa narodom", a zatim prošetali glavnim gradskim ulicama. Minutom ćutanja odata je pošta užičkom slikaru Obradu Jovanoviću, koji je preminuo pre nekoliko dana.

Na skupu je govorio psiholog dr Žarko Trebješanin koji je rekao da je jedan od glavnih zahteva protesta oslobađanje medija.

- Mediji u Srbini nisu slobodni od vlasti, ali su slobodni od razuma, logike, pristojnosti, morala. Oni su slobodni od veze sa stvarnošću. Umesto da budu uzori kulturnog obraćanja publici, postali su primeri nemoralnog, ponižavajućeg odnosa prema građanima. Umesto da objektivno informišu, oni krivotvore stvarnost, manipulišu građanima - rekao je Trebješanin.

Kruševljani su večeras na protestu "Jedan od pet miliona" potpisivali peticiju za smenu direktora Toplane u tom gradu, za procesuiranje svih odgovornih za situaciju u tom preduzeću, te za umanjenje tri naredne računa za grejanje.To je ujedno i deo zahteva građana Kruševca koji su se na trgu glumaca pod parlom "Jedan od pet miliona" večeras okupili šesti put.

Nezadovoljni Kruševljani traže i da gradonačelnica Jasmina Palurović podnese ostavku te da to učine i gradski većnici i članovi Nadzornog odbora Gradske toplane, potom da "Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi".

Oni traže i da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad, a pacijenti bolje uslove lečenja, da lokalne televizije primete da se u njihovom gradu dešavaju protesti, te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku.

Na to je okupljenje podsetila studentkinja Milica Mihajlović, jedna od organizatorki protesta kazavši da "Kruševac nije uz Vučića", kako je pisalo prilikom njegove nedavne posete Kruševcu, već da je "Kruševac uz Kruševljane".

U Čačku je večeras održan sedmi protest "Jedan od pet miliona" sa koga je poručeno da se celokupna opozciona javnost u Srbiji ujedinila, da su sa njima i udruženje malinara koji se protive "teroru nad poljoprivrednim proizvodjačima".

Jedan od organizatora protesta čačanski student Fakulteta političkih nauka u Beogradu Radiša Ćeriman rekao je da se opoziciona javnost "konačno ujedinila" i da "jedino zajedno može stati na put pošasti koja već sedam godina upravlja našim životima".

On je dodao da opozicionu javnost čine opozicione političke partije, sindikati, grupe gradjana, ugledni profesori, javne ličnosti, pravnici, poljoprivrednici, studenti i omladina.

"Ostavili smo sve političke razlike po strani jer u borbi za spas države nema mesta za podele, svima nam je isti cilj a to je slobodna i uredjena Srbija", rekao

je Ćeriman.

foto: Saša Urošev

Po četvrti put, nekoliko stotina Kikinđana okupilo se večeras na protestu pod nazivom “1 od 5 miliona”.

Oni su prošetali centralnim gradskim ulicama, nakon što su im se obratili Nebojša Milenković, istoričar umetnosti i Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta. Milenković je rekao da je vreme da se demokratija vrati u Srbiju, dok je Panić okupljenima govorio o, kako je ocenio, katastrofalno lošem stanju u zdravstvu.

Panić je konstatovao da se talas odlazaka lekara i medicinskog kadra ne zaustavlja, i naglasio da se u Srbiji bolesna deca i dalje leče SMS porukama.

Za takvo stanje u zdravstvu okrivio je resornog ministra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track