MEKALISTER UPOZORIO PRIŠTINU: Odluka o taksama nije ispravna, treba je što pre suspendovati kako bi se nastavilo sa dijalogom
Foto: Marina Lopičić

reagovanje

MEKALISTER UPOZORIO PRIŠTINU: Odluka o taksama nije ispravna, treba je što pre suspendovati kako bi se nastavilo sa dijalogom

Politika -

Predsednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister, pozvao je Vladu Kosova da suspenduje taksu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ocenivši da je to neispravna odluka koju treba suspendovati kako bi se dijalog u Briselu nastavio.

„Prema našem mišljenju, suspenzija takse će biti put do uspeha. Mi imamo jasan stav u vezi toga i ponovili smo poruku tokom ova dva dana boravka u Prištini. Između ostalog, ovo je kršenje CEFTA sporazuma i takođe predstavlja kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema tome, mi ne verujemo da je to ispravna odluka“, rekao je Mekalister.

Na pitanje da li će podržati razmenu teritorija između Kosova i Srbije, koja bi mogla proizaći iz eventualnog sporazuma, Mekalister je rekao da je njegov lični stav a i stav Evropske unije da će za njih biti prihvatljiv sporazum oko kojeg se slože obe strane.

“Evropski parlament podvlači multietničku prirodu Kosova i Srbije i to stanje ne treba odbaciti i treba je braniti. Evropski parlament smatra da će sporazum biti prihvatljiv samo ako postoji obostrana saglasnost imajući u vidu stabilnost u celom regionu i međunarodno pravo. To je stav EU ali i moj stav“, rekao je Mekalister.

Evropska unija i SAD su u više navrata pozvale Vladu Kosova da suspenduje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, međutim tome se protivi premijer Kosova Ramuš Haradinaj, iako je u tom protivljenju ostao sam u vladajućoj koaliciji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track