Najnovije vesti

DRECUN: SAD mora da razjasni svoj stav o Kosovu
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

DRECUN: SAD mora da razjasni svoj stav o Kosovu

Politika

Pozicija Rusije i Kine, kao i Velike Britanije i Nemačke o Kosovu, potpuno je jasna i nedvosmislena, ali je neophodno i da SAD potpuno razjasne svoj stav, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Drecun je rekao da je pozicija SAD po pitanju Kosova od ključnog značaja - da li žele kompromisno rešenje ili će se nastaviti pritisci da Beograd prizna samoproglašenu državu Kosovo.

"Na prvi pogled je sve jasno, ali se zapravo stvara konfuzija u javnosti i vrši pritisak na vlasti u Beogradu dok Albanci igraju političku igru na relaciji Haradinaj-Tači sa ciljem da se dijalog odloži", rekao je Drecun za RTS.

Dodaje da kosovski premijer Ramuš Haradinaj već dugo preti nasiljem, i da su pretnje usmerene na to da do dijaloga ne dođe i da za to bude optužen Beograd.

"Ovo je samo jedna u nizu pretnji koje već dugo traju od stvaranja takozvane vojske Kosova, pokušaja uspostavljanje kontrole nad Trepčom i Gazivodama... Opsesija je Prištine da uspostavi punu kontrolu nad severom Kosova, što srpski narod neće prihvatiti. Priština bi mogla da realizuje te ciljeve isključivo nasiljem i dovršavanjem etničkog čišćenja, odnosno proterivanjem srpskog stanovništva sa severa", rekao je Drecun.

Albanci za to imaju resurse, na šta je upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je, prema rečima Drecuna, Kfor taj koji bi to trebalo to da spreči.

"Imate upozorenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je verovatno raspolažući određenim informacijama nedavno i upozorio da KBS ne mogu da borave na severu Kosova bez odobrenja komandanta Kfora. Zbog toga i SAD u ovom prelomnom trenutku za i oko Kosova treba da razjasne svoju poziciju i to je od ključnog značaja za ponašanje Prištine", smatra Drecun.

Da dijalog bude nastavljen neophodno je, ističe, da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

"Moraju da se ukinu takse, i to je formalni uslov da se dijalog nastavi. Iluzorno je verovati da pritisci SAD po tom pitanju nisu dovoljni. Očigledno je da pritisci da se ukinu takse nisu snažni jer toga u praksi nema", rekao je Drecun.

Komentarisao je i to što još nema optužnica za ratne zločine za koje je zadužen Specijalni sud.

"Očekujemo da specijalizovano tužilaštvo donese odluku da li će optužnica biti uopšte podignuta", kaže Drecun.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...