Najnovije vesti

KANCELARIJA ZA KiM OSUDILA VANDALIZAM U GORAŽDEVCU: Priština nastavlja antisrpsku histeriju
Foto: Printscreen/Youtube

osvanio grafit učk na vratima porodične kuće

KANCELARIJA ZA KiM OSUDILA VANDALIZAM U GORAŽDEVCU: Priština nastavlja antisrpsku histeriju

Politika

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da se "kriminalni i ekstremistički ispadi u Goraždevcu" ne mogu posmatrati van konteksta sveopšte antisrpske histerije koje inspirišu nosioci najviših funkcija" u Prištini.

U saopštenju Kancelarije traži se od Kfora i kosovske policije da hitno pojačaju prisustvo u Goraždevcu, gde su noćas osobe maskirane fantomkama na kućnim vratima Milenka Dakića ispisale grafit "UČK" (OVK).

U saopštenju Kancelarije podseća se da su Srbi u Goraždevcu i drugim delovima južne srpške pokrajine sve češće na meti napada, i navodi da se "ovaj brutalni pokušaj zastrašivanja dogodio samo dvadeset četiri sata pošto je u drugom delu sela ukradena steona krava Vesku Dašiću".

"Iskustvo govori da je radikalizacija političkih poruka Prištine uvek bila praćena porastom broja nacionalno motivisanih incidenata, tako da se ni ovoga puta kriminalni i ekstremistički ispadi u Goraždevcu ne mogu posmatrati van konteksta sveopšte antisrpske histerije koju inspirišu nosioci najviših funkcija u privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji", ističe Kancelarija.

Podseća se da je u poslednjih nekoliko dana iz Prištine upućeno više ratobornih političkih poruka koje "ne mogu biti shvaćene nikako drugačije nego kao otvorena pretnja čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji".

U saopštenju se dodaje da je krajnje vreme da međunarodna zajednica i njeni predstavnici na Kosovu i Metohiji "najodlučnije reaguju pre nego što neodgovorno poigravanje Prištine sa stabilnošću regiona preraste u nešto mnogo opasnije i razornije".

"Podsećamo i da su državni zvaničnici Republike Srbije jasno i glasno poručili da naša država neće biti nemi posmatrač napada na srpski narod i da će umeti da odgovori na svaku eskalaciju nasilja koja bi dovela do masavnog ugrožavanja bezbednosti i života naših građana u pokrajini", ističe Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...