BOLJA ZAŠTITA PUTNIKA: Skupština Srbije u utorak o zakonima o turizmu i ugostiteljstvu
Foto: Marina Lopičić

poslanici u klupama

BOLJA ZAŠTITA PUTNIKA: Skupština Srbije u utorak o zakonima o turizmu i ugostiteljstvu

Politika -

Skupština Srbije u utorak, 5. marta, počeće raspravu o predlozima zakona o turizmu i ugostiteljstvu čiji je cilj, kako tvrde u Ministarstvu turizma, da se zaštite putnici i oni koji u toj oblasti posluju po zakonu.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević rekao je za RTS da je predloženim zakonom, što se tiče poslovanja turističkih agencija, pored obavezne garancije putovanja predviđeno uvođenje depozita.

"To znači da neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit. Time smo stvorili pravni osnov da dođe do kategorizacije turističkih agencija", rekao je Knežević.

On je rekao da će se turističke agencije razvrstavati u skladu sa brojem prodatih aranžmana, i u skladu sa vrednostima tih aranžmana, kako bi se kontrolisao njihov rad.

Kako kaže, agencije koje prodaju više aranžmana i to onih koji su skuplji, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos.

"Cilj je da se napravi balans između vrednosti prodatih aranžmana i garancija putovanja koje agencija poseduje, da ne bismo došli u situaciju da dođe do realizacije putovanja, a da ne postoje sredstva koja bi se refundirala putnicima", navodi državni sekretar.

Novim rešenjima predvidjen je još jedan način za gubljenje licence – ukoliko agencija u toku godine dobije dve zabrane poslovanja.

Red se uvodi i u izdavanje privatnog smeštaja u okviru domaćinstava, budući da nije moguće utvrditi koliko je onih koji na taj način primaju turiste.

Tu spada sve prisutniji "stan na dan", odnosno izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima, a iznos uvedenog poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

"Ako izdajete krevet u apartmanu prve kategorije, taj iznos će se množiti sa 1, ako je druge kategorije množiće se sa 0,8, treće sa 0,7, četvrte sa 0,5. Ako izdajete smeštaj u mestima koja nisu kategorisana tu će biti koeficijent 0,5", rekao je državni sekretar.

On je kazao da je cilj izmena zakona da svi turisti budu registrovani, te se gledalo da ta rešenja budu pristupačna, jer se, kako je rekao, od dva, tri izdavanja može platiti porez za celu godinu.

"Svi oni koji se bave tom vrstom izdavanja moraju kategorizovati objekte. Sledeća obaveza je da plate porez, a onda ćemo im omogućiti da centralnim informativnim sistemom E-turista, o kojem ćemo tek govoriti, sami prijave goste, neće im više trebati posrednik", napomenuo je Knežević.

Poručuje da je ovo način da se na civilizovan način motivišu oni koji žele da se bave preduzetništvom u turizmu, da to rade u skladu sa zakonom.

"I da, ako se ne bude poštovao zakon, dogodi prekršaj, pojačamo mere kaznene politike, jer je neophodno da svi koji rade u ovoj oblasti poštuju zakon", rekao je Knežević.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja