DAČIĆ OČITAO ISTORIJSKU LEKCIJU HRVATIMA: Ustaše su Italijanima dali Split, a Srbi su ga oslobodili! Nije važna nacionalnost, nego kakav si čovek!
Foto: Aleksandar Jovanović

objasnio

DAČIĆ OČITAO ISTORIJSKU LEKCIJU HRVATIMA: Ustaše su Italijanima dali Split, a Srbi su ga oslobodili! Nije važna nacionalnost, nego kakav si čovek!

Politika -

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da mu nije jasno "kakav kompleks Hrvati imaju u odnosu na Srbe", kao i da nacionalnost nije važna već kakvi smo ljudi.

Dačić se osvrnuo na nedavni incident kada se na jednom maskenbalu pojavila grupa obučena u nacističke uniforme, a kaže da je tom prilikom bilo simulirano i bacanje naših vaterpolista u more.

"Imali su neki maskenbal i tu scenu bacanja u maskenbaliu. Pa su lutku Pupovca zapalili itd. Ja sam pokazao naslovne strane hrvatskih novina iz 1918. godine. Na toj istoj rivi 20.000 ljudi je dočekalo srpsku vojsku da bih odbranili od Italijana. Postojala je tu spomen-ploča, koju su Italijani posle bacili a posle je nikada niko nije stavio", objasnio je Dačić.

On je podsetio da su 1915. godine sile Antante predlažile Srbiji da dao deo Makedonije Bugarskoj, da bi se Bugarska privukla u rat protiv Nemačke, a da se Srbija proširi na drugu stranu i uzme BiH i da ima izlaz na more sve do Dubrovnika. Međutim, Nikola Pašić i Karađorđevići su to odbili jer su smatrali da je Makedonija "srce Srbije".

"I Nikola Pašić i Karađorđevići kažu to je uvreda za nas iz dva razloga. Makedonija je srce Srbije i drugo, mi smo rekli da sa braćom Hrvatima i Slovencima pravimo Jugoslaviju", ispričao je Dačić na TV Happy.

Dačić je objasnio i da je sam Pavelić Rimskim ugovorom pristao da se Italijanima da Istra i Dalmacija.

"Tako da Split je bio dat Italijanima. Srbi su ga oslobodili a ustaše dali Italijanima. I sad oni prave maskenbale?! Ma, slušajte, to je više... ja ne znam kakav kompleks imaju Hrvati u odnosu na Srbe, jer nemaju potrebe da imaju bilo kakve komplekse. Da li je neko Srbin ili Hrvat nebitno je. Bitno je kakav si čovek", rekao je Dačić.

On je objasnio da je tragična netrpeljivost koja traje između Srba i Hrvata.

"Mi imamo ovde situaciju da se nismo izmirili iz prethodnog rata, a znajući kako ide vreme možda će ponovo da izbije neki rat. Jer mi na Balkanu više vremena smo proveli u ratu, nego u nekim mirnim periodima. Neverovatno je da je 20-30 godina prošlo od tih ratova, a mi još uvek vodimo polemike", izjavio je srpski šef diplomatije.

(Kurir.rs/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track