PREDSEDNIK SRBIJE UPOZORAVA: Ako ne bude kompromisa oko Kosova, biće katastrofa
Foto: Marina Lopičić

kosovski problem

PREDSEDNIK SRBIJE UPOZORAVA: Ako ne bude kompromisa oko Kosova, biće katastrofa

Politika -

Ako ne dođe do kompromisnog sporazuma ili dogovora oko Kosova - biće katastrofa, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u intervjuu koji je, uoči posete premijera Đuzepea Kontea Srbiji, dao dopisniku italijanske agencije ANSA u Beogradu, ponovio šta je uslov Beograda za obnavljanje dijaloga sa Prištinom - da kosovsko rukovodstvo ukine stoprocentne takse na robu iz Srbije.

"Iako sve deluje teško i na trenutke čak i nemoguće, mi smo osuđeni na pronalaženje kompromisa. Siguran sam da ćemo uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja moći da dođemo do rešenja", rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio mudar i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na "maksimalističke i provokativne" mere Prištine, i to s ciljem da ne ugrozi mir i stabilnost u regionu.

"Za razliku od kosovskog rukovodstva koje svakog dana obmanju svoj narod neizvodljivim obećanjima po kojima će Priština dobiti sve a Beograd ništa, moja obaveza je da Srbima objasnim važnost kompromisa, koji nije poraz nego pobeda. Pobeda za budućnost Srbije", rekao je on.

NATO bombardovanje bolno sećanje

U Nišu na jugu Srbije će 24. marta biti organizovana centralna komemoracija za žrtve bombardovanja od pre 20 godina, koje je NATO izveo protiv Srbije u poslednjoj fazi rata na Kosovu, rekao je Vučić.

"Za nas je ovo težak mesec i bolno sećanje. Srbi smatraju da su doživeli nepravdu pre 20 godina i tako misli 99 odsto stanovništva", rekao je Vučić. On je kazao da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih Srbija ne namerava da pristupi NATO-u.

"Uprkos tome, održavamo dobre odnose sa Alijansom i njenim državama članicama. Ali ne želimo da uđemo i ostajemo neutralni", rekao je Vučić.

Srbi i Albanci, po njegovim rečima, su dva najveća naroda na Balkanu i izuzetno je važno da se dogovore kako bi se garantovala regionalna stabilnost.

Predsednik Srbije je u intervjuu negirao da je ikada imao tajne susrete sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kako su tvrdili pojedini mediji, a "čistim lažima" je nazvao vesti koje su nedavno objavljene o postojanju navodnog nacrta konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

On je naveo da ceni posrednički rad visoke predstavnice Federike Mogerini, za razliku od kosovske strane koja kritikuje Brisel.

"Problemi su između Srba i kosovskih Albanaca, ne mogu da kritikujem Evropu koja je učinila sve što je moguće da bi održala mir", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track