Najnovije vesti

Drecun: Nema rešenja za Kosmet bez Srbije
Foto: Zorana Jevtić

predsednik skupštinskog odbora za KiM

Drecun: Nema rešenja za Kosmet bez Srbije

Politika

BEOGRAD - Nema rešenja za Kosmet bez Srbije i ako neko misli da eventualnim proglašenjem ujedinjenja Kosova i Albanije, stvaranjem te velike Albanije može da reši kosmetski problem, taj je u zabludi, ocenio je danas predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

"To niti bi bilo mirno, niti bi bilo održivo rešenje, niti bi bilo rešenje koje bi stabilizovalo region. Sasvim suprotno od svega toga", rekao je Drecun.

On je naveo da provokacije nisu samo na teritoriji KiM, već je osvanuo grafit OVK na zgradi konzulata Srbije u Beču, Albanci su slavili u Tuzima kod Podgorice.

"Znate, to je rezultat ponašanja recimo Edija Rame koji šalje te velikoalbanske poruke. Kakvu smo poruku imali u Tuzima, u Crnoj Gori? Jeste imali zastavu terorističke OVK? Kakva je to poruka? Da li tako može da se ugrozi, kao što je rekao Ivica Dačić, teritorijalni intergritet ne samo Srbije, već i Crne Gore, Severne Makedonije, Grčke? uputao je Drecun.

Prema njegovim rečima, sada je pitanje i ponašanje vodećih zapadnih zemalja, naročito SAD. Stalno pozivaju da se nastavi dijalog, opominju Prištinu, ništa konkretno se ne dešava, a pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker poziva Beograd i Prištinu da odstrane barijere u pregovorima i omoguće da dijalog krene napred, naveo je on.

"Pa ne znam što bi pozivao i Beograd i Prištinu da uklone barijeru. Barijere postavlja Priština. To je veoma jasno. Skinite te takse za koje i SAD i Evropska unija kažu da su neprihvatljive i da su suprotne postignutom sporazumu. Dakle oni treba da ukinu, ne postavljamo mi barijere, mi samo tražimo da se prekine sa postavljanjem barijera da bismo mogli da nastavimo razgovor", rekao je Drecun.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...