DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Albanci nisu problem samo u Srbiji, ONI SU PROBLEM U CELOJ EVROPI!
Foto: Promo

beč

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Albanci nisu problem samo u Srbiji, ONI SU PROBLEM U CELOJ EVROPI!

Politika -

Predsednik Jedinstvene Srbje i Skupštine grada Jagodine i predsednik parlamentarne grupe srpsko - austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma nalazi se na čelu 850 - člane delegacije koja u Beču boravi u organizaciji Skupštine grada Jagodine, a o trošku donatora od 4. do 6. marta.

Prvog dana posete, politički deo delegacije imao je dva veoma važna sastanka. U Saveznom parlamentu Austrije u Beču održan je prvi sastanak predsednika srpsko - austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije i Austrije, Dragana Markovića Palme i Kristijana Kovačevića. U srpskoj delegaciji bili su, između ostalih i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Srbije Ivica Tončev, poslanici SPS Dejan Radenković i Jedinstvene Srbje, Vojislav Vujić, Đorđe Kosanić, kao i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, a u austrijskoj, pored Kovačevića i zamenik predsednika Slobodarske partije Austrije i šef poslaničke grupe u Saveznom parlamentu Johan Gudenus i poslanik te stranke Harold Štefan.

"U Austriji je od prvog marta stupio na snagu Zakon o zabrani terorističkih i fašističkih obeležja i organizacija, kao što su hrvatske ustaše i islamski ISIS i još neke, ali u tom zakonu nedostaje još jedna teroristička organizacija, a to je UĆK i predlažem da austrijanci izvrše izmene i dopune tog zakona i da u taj zakon dodaju i albansku UĆK. Poznato je koliko je ta teroristička organizacija ubila i proterala Srba sa Kosova i Metohije. Noćas je oznaka UĆK osvanula i na Konzulatu Republike Srbije u Beču. Koju to poruku šalju Albanci i Beču i Srbima ? Poznato je da su Albanci, pored Srbije, zainteresovani i za delove Crne Gore, Grčke i Makedonije. Oni nisu problem samo Srbiji, oni su problem celoj Evropi" poručio je Marković i dodao da je siguran da će njegov domaćin, predsednik austrijsko - spskog prijateljstva u Saveznom paralmentu Austrije reagovati po ovom pitanju.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

"U razgovoru sa Kristijanom Kovačevićem, a o njegovim pitanjima vezanim za ponašanje opozicije u Srbiji, ja sam pitao i Kovačevića i Gudenusa, da li u Poslovniku o radu austrijskog parlamenta postoji da poslanici mogu da pitaju Vladu svakog utorka i četvrtka, a svakg poslednjeg četvrtka u mesecu direktno ministre u Vladi. Dobio sam odgovor "ne na taj način". Opozicija u Srbiji kritikuje slobodu medija, a deo opozocije je napustio parlament, čije se sednice direktno prenose na državnoj televiziji. I još nešto, opozicija na ulici traži smenu predsednika Republike koji je na izborima dobio imenom i pezimenom preko 60 posto glasova građana Srbije. Od mojih sagovornika sam tražio i da postave pitanje u Saveznoj Skupštini Austrije, kako su to kosovski albanci ukinuli granicu sa Republikom Albanijom. Gde to piše i po kom to aktu ? Rezolucija 1244 doneta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija je i dalje na snazi i mora da se poštuje dok se ne donese neki novi dokument" rekao je Marković i pozvao na još bolje odnose između Srbije i Austrije.

SRBIJI JE MESTO U EVROPSKOJ UNIJI

Predsednik parlamentarne grupe austrijsko - srpskog prijateljstva u Skupštini Austrije, Kristijan Kovačević rekao je da postoji velika želja "da Srbija što pre postane član Evropske unije."

"Takođe, želimo da se što pre nastavi dijalog između Beograda i Prištine, jer je upravo to jedna od glavnih tema u evrointegracijama Srbije. Veoma mi je drago što nam je u goste došao Dragan Marković Palma i što smo uspostavili direktnu komunikacijju između parlamenatrnih grupa srpsko - austrijskoj prijateljstva i da vidimo šta sve u narednom periodu Austrija može da pomogne Srbiji", rekao je Kovačević.

ZA DOBRE DRŽAVNE ODNOSE VAŽNI SU U LIČNI ODNOSI

Zamenik predsednika Slobodarske partije Austrije i šef poslaničke grupe u Saveznom parlamentu Austrije, Johan Gudenus rekao je da je za ukupne dobre odnose veoma su važni i lični odnosi, a oni su, kaže on, kada je u pitanju Dragan Marković Palma na izuzetno visokom nivou.

"Ja već sada mogu da kažem da će delegacija Austrije već ove godine doći u Jagodinu. Inače sam oženjen Srpkinjom i imamo dete, a gospodin Kovačević je poreklom iz Srbije. Gospodin Palma dva puta godišnje u Beč dovodi po nekoliko stotina studenata. To je za nas veliki znak prijateljstva i na taj način stvaramo nove mostove i nove saradnje. Srbija ima punu našu podršku na putu ka Evropskoj uniji", poručio je Gudens

Kurir.rs/Foto: Tanjug, Dušan Aničić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track