Ekskluzivno

NEMAČKI AMBASADOR ZA KURIR SA BIZNIS FORUMA NA KOPAONIKU: „Folksvagen“ u Srbiji? To bi bilo odlično! (KURIRTV)

Politika -

Oko 400 nemačkih kompanija je već ovde. Postoji pozitivan trend, mislim i da je raspoloženje među nemačkim investitorima veoma dobro

Nemačke kompanije koje posluju u Srbiji su zadovoljne, one ovde zapošljavaju oko 50.000 radnika, a eventualni dolazak „Folksvagena“ bio bi zaista dobra vest.

To je u ekskluzivnom razgovoru za Kurir, tokom Kopaonik biznis foruma, rekao ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib. On je govorio i o proširenju Evropske unije, evropskom putu Srbije, dijalogu Beograda i Prištine o Kosovu...

foto: Kurir TV

Da krenemo s ekonomskim temama. Koliko nemačkih kompanija posluje u Srbiji, kakvo je njihovo iskustvo? I znate li nešto o planovima „Folksvagena“ da otvori fabriku u Srbiji?

- Čuli smo te vesti, ali nemamo potvrdu. To zavisi od „Folksvagena“, koji treba da potvrdi ovo. Mi smo čuli iz medija. Iz moje perspektive, to će biti odlična vest ako se potvrdi. Oko 400 nemačkih kompanija je već ovde. Postoji pozitivan trend, a broj radnih mesta koja ostvaruju nemačke kompanije je oko 50.000. Taj broj je impresivan i mislim da je raspoloženje među nemačkim investitorima veoma dobro. Optimistično, uvek je moguće poboljšati stvari. Ono gde predstavnici nemačkih kompanija vide mogućnost za unapređenje jeste borba protiv korupcije, nezavisnost sudskog sistema, transparentnost. Dakle, ima još prostora za poboljšanje. Osamdeset pet odsto kompanija koje investiraju u Srbiju dobilo je pitanje da li bi ponovo investirali ovde, 85 odsto njih je reklo da bi. Mislim da je ovo veoma pozitivan rezultat.

Čuli smo pomalo obeshrabrujuću izjavu francuske ministarke evropskih poslova Natali Loazo u vezi sa proširenjem EU. Kazala je da trenutno nema mesta proširenju Unije. Postoje li ikakve šanse za zemlje zapadnog Balkana da uđu u EU?

- Da, naravno. Kao što znate, zemlje zapadnog Balkana imaju takozvanu evropsku perspektivu, što je potvrđeno i na samitu EU prošlog maja, kada je rečeno da će zemlje zapadnog Balkana imati šanse da postanu članovi EU čim se ispune uslovi koji su postavljeni za to. Tako da je ovo obećanje validno i o tome nema spora. Nemačka se veoma zalaže za proširenje EU ali, kao što sam rekao, postoje izvesni uslovi koji moraju da se ispune.

Dakle, sve zavisi od nas i ispunjenja tih uslova?

- Tačno tako. Vrata su otvorena, ali da biste ušli - morate ispuniti uslove i sve zavisi od vas, od Srbije i ostalih zemalja kandidata. Ovo, bez sumnje, nije lak proces, to je proces transformacije. Jedna posebno važna oblast je vladavina prava, reforme u vladavini zakona. Ovde Srbija postiže progres, ali još mora mnogo toga da se uradi. Nemačka i druge zemlje članice EU su tu da podrže Srbiju na evropskom putu.

O dijalogu Beograda i Prištine

KOSOVO DA UKINE TAKSE, DVE STRANE DA SE VRATE ZA STO

Kako vidite situaciju kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine o Kosovu, koji je trenutno blokiran zbog situacija sa uvođenjem taksa na srpske proizvode. Takođe, kako komentarišete pretnje koje stižu od premijera Ramuša Haradinaja da će napasti severni deo Kosova?

- Nemačka je vrlo privržena takozvanoj normalizaciji dijaloga. Namera je da se između Beograda i Prištine postigne sporazum koji je pravno primenjiv. Nažalost, taj dijalog je trenutno zamrznut. Mi mnogo želimo da se on ponovo obnovi što brže. Poznato je da je Nemačka tražila od vlade u Prištini da povuče takse koje ste pomenuli, jer dok su takse na snazi, dijalog se ne odvija, zato je važno povući te takse. Obe strane moraju da se potrude da atmosfera bude pogodna za dijalog i za pregovore. Pozivam obe strane da se suzdrže od bilo kakve vrste eskalacija. Atmosfera mora da bude konstruktivna. Ovo je preduslov za dijalog koji vodi do sporazuma koji sam pomenuo.

Kurir.rs/Ratko Femić/Foto: Beta Slobodan Miljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track