MOŽDA NISTE OČEKIVALI, ALI OVE 2 ZEMLJE NAKLONJENIJE SU SRBIJI OD OSTALIH: Evo ko nam je podrška u Evropi
Foto: Filip Plavčić

istraživanje YouGov

MOŽDA NISTE OČEKIVALI, ALI OVE 2 ZEMLJE NAKLONJENIJE SU SRBIJI OD OSTALIH: Evo ko nam je podrška u Evropi

Politika -

LONDON - Međunarodna firma za istraživanja i analizu podataka "JuGov" (YouGov) objavila je izveštaj prema kojem određenu naklonost prema ulasku Srbije u Evropsku uniju imaju samo dve zemlje od sedam u kojima su vršene ankete - Švedska i Norveška, pri čemu ova druga zemlja i nije članica EU, a prema Kosovu niko.

List prenosi da istraživanje "JuGova", sprovedeno od 17. do 27. decembra prošle godine obuhvatilo 8.538 građana u sedam zemalja - velikoj evropskoj trojci (Velika Britanija, Nemačka, Francuska), kao i skandinavskim zemaljama (Danska, Švedska, Finska i Norveška).

Navodi se da su rezultati istraživanja pokazali da bi Srbiju u svom društvu pre svih želeli Šveđani i Norvežani, a da su šanse Kosova, i kad bi bilo nezavisno, a nije - još gore, jer nijedna država nije većinski podržala prijem samootcepljene srpske pokrajine u EU.

Prema ovom istraživanju, 33 odsto Britanaca, 43 odsto Nemaca, 52 odsto Francuza, 41 odsto Danaca, 28 odsto Šveđana, 40 odsto Finaca i 28 odsto Norvežana su protiv ulaska Srbije u Uniju.

Među onima koji smatraju da je Srbiji mesto u EU je 24 odsto Britanaca, 31

odsto Nemaca, 20 odsto Francuza, 31 odsto Danaca, 41 odsto Šveđana, 26 odsto Finaca i 36 odsto Norvežana.

Blic navodi da iz ovog proizilazi da su jedine dve zemlje u kojima je više građana za nego protiv Srbije u EU - Švedska i Norveška, koja sama nije članica Unije. Sa druge strane medalje - najveći procenat Francuza (52 odsto) je protiv toga, dok Nemci, Finci i Danci stoje odmah iza njih sa prosečnih 40 i više odsto, pa list zaključuje da bi se moglo reći da su Šveđani i Norvežani najmanje protiv nas.

Navodi se da je u anketi bilo i neodlučnih - 43 odsto Britanaca, 25 odsto Nemaca, 29 odsto Francuza, 28 odsto Danaca, 31 odsto Šveđana, 34 odsto Finaca i 36 odsto Norvežana ne zna da li bi Srbiji trebalo dozvoliti ulazak u EU.

Što se tiče tzv. Kosova, protiv njegovog "ulaska" u EU je 32 odsto Britanaca, 52 odsto Nemaca, 56 odsto Francuza, 44 odsto Danaca, 34 odsto Šveđana, 41 odsto Finaca i 31 odsto Norvežana, dok je "za" glasalo 22 odsto Britanaca, 24 odsto Nemaca, svega 13 odsto Francuza, 27 odsto Danaca, 35 odsto Šveđana, 25 odsto Finaca i 32 odsto Norvežana.

Neodlučnih u vezi prijema Kosova ima 45 odsto u Velikoj Britaniji, 25 odsto u Nemačkoj, po 30 odsto u Francuskoj i Danskoj, a za jedan procenat više u Švedskoj, dok 34 odsto Finaca i 37 odsto Norvežana ne zna da li bi Kosovo trebalo da bude deo EU.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track