BRITANCI I AMERI RAZOČARANI U PRIŠTINU: Žalimo zbog imenovanja Šalje za funkcionera, britanski ambasador se povukao iz Kosovske agencije za imovinu
Foto: Tanjug Željko Tvrdišić

reakcija

BRITANCI I AMERI RAZOČARANI U PRIŠTINU: Žalimo zbog imenovanja Šalje za funkcionera, britanski ambasador se povukao iz Kosovske agencije za imovinu

Politika -

Ambasada Velike Britanije u Prištini izrazila je žaljenje zbog imenovanja Nasera Šalje za direktora Sekretarijata Kosovske agencije za imovinu i verifikaciju.

Ambasador Ruri O`Konel je nezadovoljan takvom odlukom parlamenta podneo ostavku na mesto predsednika KZKV.

Ambasada Velike Britanije saopštila je da je do sada dva puta podržala postupak za imenovanje direktora KPCVA, a da je parlament prvi put prekinuo ovaj postupak.

Drugi put je, navodi se, transparentno i odgovorno izabran samo jedan kandidat koji je ispunjavao sve potrebne kriterijume, te da je materijal o tome podeljen svim šefovima parlamentarnih grupa.

"Nažalost, prošle sedmice Skupština nije izabrala jedinog kandidata koji je ispunio kriterijume i umesto toga imenovao kandidata koji nije bio prikladan prema stručnim procenama", navodi se u saopštenju, prenela je Gazeta Blic. Ocenjeno je da je reč očigledno o kršenju Memoranduma o razumevanju između Ambasade Velike Britanije i Skupštine Kosova, kao i da je pravo prištinskih institucija da odrede odgovarajuće kandidate sa liste onih koji ispunjavaju kriterijume. "Međutim, izborom kandidata koji nije ispunio potrebne kriterije, institucije su pokazale ne samo nedostatak opredeljenja za sprovodjenje zajedničkog projekta, već i, što je najvažnije, nedostatak opredeljenja za mandat i rad KPCVA." Ova odluka, prema njima, dovodi u pitanje da li većina članova Skupštine Kosova ima političku volju da sprovede imenovanja po zaslugama. "Kao rezultat ove nepravedne odluke, britanski ambasador je podneo ostavku na mesto predsednika odbora KZKV-a. Njegovo pismo o ostavci predato je specijalnim predstavnicima EU. On je zahvalio sadašnjim rukovodiocima i osoblju KPVCA na profesionalizmu i predanosti koje je pokazao tokom njegovog mandata na čelu odbora i želi im uspeh u budućem radu", navodi se u saopštenju britanske ambasade u Prištini.

Sa reakcijom Britanaca složio se i američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet koji je napisao da je razočaran odbijanjem Prištine da postavi profesionalno vođstvo u ovoj agenciji napominjući da im je izgleda pristrasnost u određivanju funkcija važnija od prava građana.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track