PRIŠTINSKI ANALITIČAR PROZVAO HARADINAJA: To što traži od Beograda da prizna nezavisnost Kosova je smešno i nerealno
Foto: AP/Visar Kryeziu

kosovsko pitanje

PRIŠTINSKI ANALITIČAR PROZVAO HARADINAJA: To što traži od Beograda da prizna nezavisnost Kosova je smešno i nerealno

Politika -

Prištinski analitičar, Dastid Palaska, kaže da je nerealan, besmislen i smešan način na koji premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, od Beograda traži da prizna kosovsku nezavisnost.

Palaska je u emisiji "Presing" prištinske T7 rekao da bi za ukidanje taksi, Haradinaj trebalo najpre da insistira na sprovođenju sporazuma koji su Beograd i Priština već potpisali, a ne na priznavanju nezavisnosti.

Prema Palaski, veoma je nerealno tražiti priznanje Kosova od Srbije, bez dijaloga, čiji nastavak je uslovljen ukidanjem sto odsto povećanim taksama.

Smatra da je otpor koji Haradinaj pokazuje kad je reč o granicama opravdan, ali da je, kako kaže, uslovljavnaje priznanja Kosova ukidanjem taksi "smešno".

"Pozdravljam njegovo protivljenje promeni granice, ali s druge strane, smešno je da takse budu uslov da Srbija prizna Kosovo, jer je to nerealno. Nametnute takse nisu razlog zbog kojeg Srbija ne priznaje Kosovo", objasnio je Palaska za prištinsku GazetuExpres.

On kaže da bi bilo svrsishodnije da su takse uslov za sprovođenje do sad potpisanih sporazuma, koje, kako tvrdi, Srbija ne sprovodi.

"Ako su uslovi legitimni, treba nametnuti drugi uslov koji je ekvivalentan ukidanju taksi. Na primer, energetski sporazum koji ozbiljno utiče na energetsku stabilnost Kosova, apogađa i susedne zemlje. A taj deo sporazuma se ne sprovodi", rekao je Palaska.

Besmisleno je, kaže, da premijer traži priznanje kosovske nezavisnosti u zamenu za ukidanje poreza na srpske proizvode, jer, prema Palaski, sporazum proizilazi iz samog dijaloga, a ne iz drugih pregovora.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Visar Kryeziu)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track