ŠEŠELJ ODLUČNO PROTIV: Radikali pokrenuli ocenu ustavnosti Zakona o izručenju sa SAD
Foto: Filip Plavčić

REAGOVANJE

ŠEŠELJ ODLUČNO PROTIV: Radikali pokrenuli ocenu ustavnosti Zakona o izručenju sa SAD

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da je stranka danas podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju ugovora sa SAD o izručenju jer se tim aktom, kako je rekao, Srbija stavlja u neravnopravan položaj.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dado Đilas

Navodeći da su poslanici SRS temeljito kritikovali predloženi tekst zakona tokom skupštinske rasprave a da ga je vladajuća većina izglasala "bez razmišljanja", Šešelj je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije kazao da SRS podnošenjem inicijative Ustavnom sudu "čini nešto što treba da spase doslednost našeg pravnog poretka i čast i ugled Srbije".

"U inicijativi smo obrazložili zašto se na ovaj način Srbija stavlja u neravnopravan položaj i dali odredbe Ustava na koje se osporava ustavnost opšteg akta a kao razloge osporavanja smo naveli pravnu nesigurnost, protivpravno ponašanje i kao najvažnije, retroaktivnu primenu u odnosu na krivična dela izvršena pre stupanja na snagu ovog sporazuma, što se odnosi i na krivična dela izvršena u prošlom i pretprošlom veku, od kad postoje dve suverene države", kazao je lider radikala.

Ukazujući na slučaj paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, Šešelj je ocenio da u slučaju da sporni zakon ostane na snazi, SAD mogu zatražiti od Srbije "izručenje Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića" koji su kako je rekao, "odlučili da američka ambasada bude zasuta kamenjem" posle mitinga "Kosovo je Srbija".

foto: Dado Đilas

"Njih trojica su odlučila da se ambasada zaspe kamenjem ali nije bila planirana paljevina, do nje je došlo spontano. Bila bi to kosmička pravda da nakon što je Hagu isporučio Stojana Župljanina, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Boris Tadić bude isporučen SAD i da ostatak života provede u nekoj američkoj robijašnici. Ali kada razmatramo pravne probleme moramo da apstrahujemo činjenicu o kojim se pojedincima radi da bi se pravni principi odnosili na sve građane", rekao je Šešelj.

Govoreći o ubistvu trojice braće Bitići, lider radikala je kazao da uskoro nastupa zastarelost za taj slučaj u kome, kako je ocenio, ne može biti reči o ratnom zločinu jer se ubistvo nije dogodilo u vreme ratnih dejstava.

"Kada je potpisan Kumanovski sporazum i okupacione snage ušle na Kosovo i Metohiju, prestala su ratna dejstva. Ako se ne varam, braća Bitići su ubijena posle ukidanja ratnog stanja i njihovo ubistvo nema nikakve veze sa ratom. To su obična ubistva stranih državljana, možda iz nehata, možda iz mržnje a možda su hteli da ih opljačkaju", rekao je Šešelj.

On je kazao da se SRS ne protivi tome da odgovorni za ta ubistva budu otkriveni ali je dodao da oni mogu biti procesuirani "samo pred srpskim sudovima".

foto: Marina Lopičić

"Dok se u Americi ne osude akteri bombardovanja Srbije zašto bi mi ovde bilo koga osudili za ubistva trojice američkih državljana koji su pripadali razbojničkoj bandi koja je preko Atlantika došla u Srbiju da ubija srpski narod.

Oni bi u najboljem slučaju mogli imati status plaćenika koji su u ratovima u Africi i Aziji odmah streljani jer su učestvovali u tuđem ratu. Ja ih ne bi streljao, ali bi još robijali u Zabeli ili Sremskoj Mitrovici", dodao je lider radikala.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track