NEMA TAJNIH DOGOVORA O KOSOVU! Putinova saradnica ODBRUSILA ALBANCIMA: Moskva čvrsto podržava Beograd
Foto: Printscreen YouTube

Šamarčina

NEMA TAJNIH DOGOVORA O KOSOVU! Putinova saradnica ODBRUSILA ALBANCIMA: Moskva čvrsto podržava Beograd

Politika -

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, poručila da nema sporazuma Rusije, Francuske i SAD o priznavanju nezavisnosti KiM

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije i političarka u koju šef Kremlja ima veliko poverenje, poručila je juče da nema tajnih dogovora Rusije, Francuske i SAD o priznanju nezavisnosti Kosova, kao i da Moskva podržava Beograd.

Ona je time demantovala pisanje prištinskih medija da su ove tri zemlje pripremile sporazum o priznavanju južne srpske pokrajine. A to što su mediji s Kosova objavili da je Rusija spremna da ih prizna kao državu pokazuje u kakvom su strahu Albanci pošto su ostali bez aduta, ocenjuju analitičari.

Srbija sigurna

Zaharova je juče na konferenciji za medije rekla da Moskva negira pisanje kosovskih medija da su Vašington, Pariz i Moskva pripremili sporazum o "karakteru prijateljstva i dobrosusedskih odnosa" između Beograda i Prištine, a koji navodno treba da bude potpisan u periodu od 28. juna do 13. jula ove godine.

- U vašem pitanju se sadrži odgovor: kosovski mediji na albanskom jeziku, pozivajući se na nemačke izvore. Mislim da o tome ne možemo ozbiljno razgovarati. Sve što se tiče stava Srbije o rešavanju kosovskog pitanja najaktivnije komentariše predsednik Srbije, praktično svakodnevno. Radi se o ocenama procesa i o poteškoćama s kojima se suočava rukovodstvo Srbije tokom tih pregovora - navela je ona.

Da Rusija ništa neće učiniti na štetu Srbije, podseća i politički analitičar Dragomir Anđelković i dodaje da Albanci namerno plasiraju ovakve priče jer su ostali sami, a žele da izazovu zabunu da se dešava nešto pogubno po nas.

foto: Fonet Media Centar

- Rusija je više puta pokazala da Srbija potpuno može da se osloni na nju kad se radi o odbrani srpskih interesa po pitanju Kosova. Albanci polako shvataju da neće dobiti sve, kao što su očekivali, i da ako žele neki sporazum, moraju da naprave kompromis. U takvim okolnostima oni plasiraju priče da je Beograd spreman na kapitulaciju, sve sa ciljem da izazovu nezadovoljstvo u Srbiji i da nas iznutra parališu. Ovim pokazuju da nemaju nikakve adute - navodi on.

Poturaju priče

I bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da Rusija neće okrenuti leđa Srbiji kad je reč o južnoj srpskoj pokrajini i da se ovakve informacije namerno plasiraju.

foto: Nebojša Mandić

- Rusija je tu principijelna, ona time brani i svoje strateške interese, celovitost teritorije - kaže Jovanović i dodaje:

- Smatram da iza ovoga stoje zapadni centri moći. Oni poturaju priču kako Rusija menja politiku da bi Srbija pošto-poto priznala otimačinu Kosova kao legalnu. Ti centri moći imaju veliki problem, jer nije sad lako izaći iz obaveza koje je utvrdila rezolucija SB UN 1244.

Ivica Dačić

Neki iz EU ohrabruju Haradinaja da ne ukine takse

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da ne misli da SAD igraju dvostruku igru u vezi s normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, ali da to čine neke zemlje EU jer ne žele dogovor na principima na kojima se dosad razgovaralo.

foto: Marina Lopičić

Dačić je kazao da te pojedine zemlje hrabre kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da ne ukine takse. On je naveo i da stav Prištine da ne ukine takse na uvoz proizvoda iz centralne Srbije ne predstavlja više odnos prema Srbiji, već prema onima koji su ih stvorili. Šef diplomatije je kazao i da pojedine zemlje EU igraju dvostruku igru i ne žele da se postigne dogovor o KIM u kojem one nisu vodeći faktor.

Katarina Blagović/ Foto: Screenshoot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja