Orhan Dragaš: Platforma je novi korak u stalnoj opstrukciji Prištine
Foto: Dado Đilas

direktor Međunarodnog instituta za bezbednost

Orhan Dragaš: Platforma je novi korak u stalnoj opstrukciji Prištine

Politika -

Haradinaj, Tači i ostali jednostavno pokušavaju da maksimalno odlože trenutak kada će se suočiti sa realnošću i dati ustupke u pregovaračkom procesu, jer to nije ono što su godinama obećavali svojim biračima, koje su uveravali da je kosovska nezavisnost nepovratna i zaokružena, kaže Dragaš

Vlasti u Prištini sistematski i u dužem periodu opstruišu dijalog o Kosovu i ova platforma je samo novi korak u toj opstrukciji.

Pre ove platforme pregovore su opstruirali uvođenjem taksi na robu iz Srbije, zatim odlukama o osnivanju vojske, a najveća opstrukcija je svakako u tome što nikada nisu primenili ono što je dogovoreno u Briselu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština - rekao je direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

On kaže da je razlog za ovakvo destruktivno ponašanje je isključivo na terenu unutrašnjih sukoba između političkih klanova u vrhu prištinskih vlasti i njihovo zajedničko bežanje od rešenja koje svakako neće biti onakvo kakvo su ga predstavljali svojoj javnosti.

- Haradinaj, Tači i ostali jednostavno pokušavaju da maksimalno odlože trenutak kada će se suočiti sa realnošću i dati ustupke u pregovaračkom procesu, jer to nije ono što su godinama obećavali svojim biračima, koje su uveravali da je kosovska nezavisnost nepovratna i zaokružena.

Uveren sam da je naša strana itekako dobro svesna da je reč o neveštom manevrisanju prištinskih pregovarača i da nema nikakvog razloga da budu isprovocirani.

Predsednik Vučić je nebrojeno puta ukazivao međunarodnim predstavnicima na destruktino ponašanje Prištine i sada se još jednom potvrdilo koliko su bile opravdane njegove primedbe da je Priština jedina strana koja ugrožava dijalog i beži od kompromisnog rešenja - rekao je Dragaš.

On ističe da ovo nedopustivo i nezrelo ponašanje Prištine moraće da prekinu uticajni međunarodni faktori i ja sam uveren da će se to uskoro i dogoditi.

S tim u vezi, a poznajući manir kosovskih Albanaca da koriste pretnju nasiljem kada žele da ostvare neke političke ciljeve, sumnjam da će posegnuti za bilo kakvim oružanim ili nasilnim provokacijama, jer bi to bila kap koja bi prevršila čašu i da uticajni međunarodni faktori to ne bi mogli da ostave nekažnjeno.

Ne zanemarujući pri tom ni činjenicu da Srbija danas nije ona Srbija od pre 2012 godine i da je poštovana i uvažena kod najvećih svetskih sila, a predsednik Vučić kao pouzdan partner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja