JEREMIĆ I ĐILAS POMOGLI ALBANCIMA DA DONESU PLATFORMU! Ideja Vuka Jeremića i glupost koju je napravio upropastili Srbiju! Dokument iz Prištine izglasan na osnovu odluke Suda u Hagu, a mišljenje tražili tadašnji SRPSKI MOĆNICI, a sada vođe opozicije!
Foto: Beta, AP, Zorana Jevtić

JEREMIĆ I ĐILAS POMOGLI ALBANCIMA DA DONESU PLATFORMU! Ideja Vuka Jeremića i glupost koju je napravio upropastili Srbiju! Dokument iz Prištine izglasan na osnovu odluke Suda u Hagu, a mišljenje tražili tadašnji SRPSKI MOĆNICI, a sada vođe opozicije!

Politika -

Ideja Vuka Jeremića i glupost koju je napravio upropastili Srbiju!

Divljanje prištinskih vlasti danas je nastavljeno najnovijom platformom, za koju su analitičari ocenili da predstavlja neformalnu objavu rata Srbiji! Današnji dokument takozvanih kosovskih vlasti, međutim, posledica je je odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu, koja je inicirana na osnovu zahteva tadašnje vlasti koju je činila Demokratska stranka!

Naime, današnja platforma Prištine za nastavak dijaloga sa Srbijom doneta je na osnovu mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je 2010. godine doneo deklaraciju da proglašenje "nezavisnosti Kosova" nije nelegalno... Podsetimo, među najmoćnijim ljudima Demokrtatske stranke, odnosno tadašnje vlasti, bili su ili Vuk Jeremić i Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda i jedan od najmoćnijih ljudi u državi.

Ideja Vuka Jeremića i glupost koju je napravio je upropastila Srbiju.

Kako se navodi u uvodu platforme iz Prištine, nakon proglašenja nezavisnosti 2008., Kosovo je "nezavisna suverena država".

“Međunarodni sud pravde je 22. jula 2010. godine potvrdio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Ubrzo nakon toga, 9. septembra 2010, Generalna skupština UN, koja je sudu i uputila pitanje tražeći njegovo savetodavno mišljenje, uzela u obzir presudu Suda i podstakla budući dijalog između Republike Kosovo i Republike Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u cilju unapređenja saradnje između dve države, postizanja napretka na putu ka Evropskoj uniji i poboljšanja života ljudi“, navodi se u platformi.

Danas je Marko Đurić rekao da je današnja prištinska platforma veoma opasan dokument i poslednji ekser na kovčegu briselskom dijalogu.

On je istakao da su usvajanjem platforme Albanci definitvno pokazali da ne žele dijalog.

"Usvajanjem platforme, u kojoj se između ostalog kaže, da jedini mogući ishod dijaloga sa Beogradom može da bude priznanje tzv. nezavisnosti Kosova, u kojoj se kaže da jedino moguće rešenje može da bude ono definisano već postojećim tzv. ustavom Kosova, ne tretirajući nijednom rečenicom prava i položaj Srba i drugih nealabanaca na Kosovu, zatim propisivanjem i definisanjem obaveze da se Srbiji nametne ratna šteta, plaćanje ratne odštetem valjda za desetine hiljada spaljenih naših domova, hiljade proteranih i ubijenih naših suradnika", rekao je Đurić.

Zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu, podsetimo, u ime Srbije podneo je Vuk Jeremić, tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, navedeno je 2010. godine u savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde.

Zahtev upućen od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija bio je da Međunarodni sud da mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Predsednik Međunarodnog suda pravde Hisaši Ovada rekao je da se sud izjasnio da je nadležan za to pitanje.

To, prema njegovim rečima, ne znači da sud treba da se bavi pitanjem posledica, posebno ne time da li je Kosovo postiglo državnost.

Međunarodni sud pravde je utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, saopštio je predsednik suda Hisaši Ovada.

Upravo na osnovu ovog mišljenja, Priština je izgradila platformu za dijalog sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track