TRAMPOV ČOVEK U PREDSEDNIŠTVU: Hejl jutros kod Vučića bio već u 7.30, sastanak završen sat vremena kasnije! Glavna tema Kosovo (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

PODSEKRETAR ZA POLITIČKA PITANJA AMERIČKOG STEJT DEPARTMENTA

TRAMPOV ČOVEK U PREDSEDNIŠTVU: Hejl jutros kod Vučića bio već u 7.30, sastanak završen sat vremena kasnije! Glavna tema Kosovo (KURIR TV)

Politika -

Na Andrićev venac stigao je u pratnji ambasadora SAD Kajla Skata

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se ovog jutra sa podsekretarom za politička pitanja američkog Stejt departmenta Dejvidom Hejlom. Sastanak je počeo u 7.30 sati, a završen je sat vremena kasnije.

Malo pre toga Hejl je stigao na Andrićev venac u pratnji ambasadora SAD Kajla Skata.

1 / 8 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sa američkim zvaničnikom razgovaraće i premijerka Ana Brnabić i šef diplomatije Ivica Dačić.

Naime, Vučić je jutros primio trećeg čoveka američkog Stejt departmenta, podsekretara za politička pitanja Dejvida Hejla. Glavna tema razgovora je situacija na Kosovu i Metohiji, pošto Hejl nakon Beograda odlazi u Prištinu.

Hejl je uoči dolaska u Beograd rekao da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, i naglasio da SAD neće davati recept za rešenje.

On je pozvao na ukidanje taksi koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, povratak dijalogu i opredeljenost miru, naglašavajući istovremeno da SAD neće davati recept za rešenje za koje je rekao da "mora biti primenljivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona".

Kajl Skat: Hejl došao da ohrabri povratak dijalogu

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat objavio je da je podsekretar za politička pitanja Stejt departmenta Dejvid Hejl u četvrtak uveče stigao u Beograd. "Podsekretar Hejl doputovao je u Beograd kako bi ohrabrio Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu pod okriljem EU. Vašington je na strani hrabrih lidera koji biraju mir umesto podela", napisao je ambasador Skot na Tviteru.

Hejl je doputovao u Beograd dan pošto je prištinski parlament usvojio platformu za dijalog, koja sprečava mogućnost postizanja kompromisnog rešenja.

Kako je ranije najavio Stej department, Hejl će u Prištini razgovarati sa prištinskim liderima o, kako se navodi, "istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom", te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja