Andrićev venac

KURIR TV POSLE SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST Brnabićeva: Platforma Prištine protivna je zdravom razumu i završni udarac dijalogu! DRŽAVNI VRH S PATRIJARHOM O KOSOVU U NEDELJU

Politika -

BEOGRAD - Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je kao hitnu jutros sazvao predsednik Aleksandar Vučić nakon što je Priština usvojila Platformu za dijalog kojom su Srbi stavljeni u najteži položaj još od 2011. godine, počela je jutros nešto posle 8.30 sati, a završena je sat kasnije.

1 / 13 Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Po završetku sednice, novinarima se ispred Predsedništva obratila premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je jučerašnja prištinska platforma protivna zdravom razumu i da je treći i završni udarac briselskom dijalogu.

Brnabićeva je rekla i da će se državni vrh - predsednik Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivica Dačić i ona sastati sa patrijarhom Irinejom u nedelju ujutru u 7.30 časova i razgovarati o Kosmetu.

"U nedelju u pola osam videćemo se sa patrijarhom i Sinodom SPC, da razgovaramo o sitauciji na KiM, jer je dijalog prekinut", rekla je Brnabić novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

1 / 15 Foto: Kurir TV

"Platforma je završni udarac dijalogu"

Platforma Prištine je treći i završni udarac dijalogu, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić novinarima, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao nakon usvajanja platforme i dodala da je taj dokument suprotan zdravom razumu.

Brnabić je istovremeno rekla da će reakcija Srbije biti, kao i uvek, odmerena.

Brnabić je novinarima prenela da je zaključak sednice da je bez sumnje usvajanje ovakve platforme treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine.

Prvi udarac bilo je nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine. Danas je 2.149 dana od kada je potpisan Sporazum, a Priština nije uradila ništa, nije implementriala nijedno slovo tog dokumenta. Ne postoji ništa od Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine i kičmeni stub sporazuma, objasnila je ona.

Drugi udarac, kako je rekla, je bilo uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH.

Podsetila je da su takse prvo bile uvedene 6.novembra, a zbog mlake reakcije međunarodne zajednice 21.novembra povećana je na nebuloznih 100 odsto.

Do danas nikako nisu ukinite. Priština je je dala jasnu poruku I EU i SAD da takse neće biti ukinute i to je bio drugi veliki udarac. Treći završni udarac je usvajanje ovakve platforme. Ona je suprotna zdravom razumu, zaključila je Brnabić.

"Reakcija Srbije biće odmerena i odgovorna"

Brnabić je rekla danas da je platforma koju je usvojila Priština suprotna zdravom razumu, a da će reakcija Srbije, kao i do sada, biti odmerana i odgovorna.

"Reakcija Srbije će biti, kao i do sada odmerena. MI ćemo paziti kakva je naš reakcija, analiziraćemo sve aspekte naše reakcije. Ona će biti odgovorna, ali moram da kažem da ćemo u svakom trenutku umeti da zaštitimo interese Republike Srbije i njenih građana", rekla je premijerka.

foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

Platforma je, istakla je, suprotna zdravom razumu, dokument za koji je potrebno vremena da se analizira, ali je jedno jasno: "To je dokument protiv bilo kakvog kompromisa, daljeg dijaloga, ne priča ništa o životu Srba na KiM, da ne govorim o nečemu drugom. Nastavićemo da analiziramo taj dokument, ali moj zaključak je da je suprotna razumu", rekla je Brnabić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Priština je svim dosadašnjim koracima usmerenim protiv Beograda sistemski išla na to da se dijalog obustavi, da nikakav kompromis nije moguć. "Predsednik Srbije će danas građanima u Sremskoj Mitrovici govoriti o toj platformi i tome kakva će biti reakcija Srbije", rekla je ona.

Jutrošnjem sastanku Saveta prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, šef BIA Bratislav Gašić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić,ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović, kao i direktor Policije Vladimir Rebić i drugi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track