STEFANOVIĆ O PLATFORMI PRIŠTINE: Ona ne može da se posmatra kao ozbiljan dokument! Glavni cilj je proterivanje Srba
Foto: Marina Lopičić

albanci neće da formiraju zso

STEFANOVIĆ O PLATFORMI PRIŠTINE: Ona ne može da se posmatra kao ozbiljan dokument! Glavni cilj je proterivanje Srba

Politika -

Usvajanje platforme Prištine je najvažniji ispit na kojem je EU u potpunosti pala, ocenio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da je njen glavni cilj proterivanje Srba sa prostora Kosova.

"Očigledno je da EU nema kapacitet da vodi i da budu fer i pošteni u dijalogu", rekao je Stefanović.

On je naveo da je usvajanje platforme u Prištini nastavak borbe kosovskih Albanaca da dijaloga ne bude i potvrda da ne žele da razgovaraju, ali i da platforma ne može da se posmatra kao ozbiljan dokument.

"Ne treba prištinske vlasti da posmatarmo kao značajan faktor. Verujem da, u jednom delu, oni nemaju kapacitet da vide šta je važno za budućnost. Oni ovakve odluke ne mogu da donesu sami", rekao je Stefanović.

Govoreći o EU, istakao je da je najopasnija stvar kada za nešto date reč i budete garanti, a onda se te reči ne držite, pa ljudi posle određenog vremena prestanu da veruju da ćete nešto učiniti.

Kako je rekao, ne može se previše računati na one koji vode privremene institutcije u Prišstini, ali EU je dala garancije da je Briselski sporazum važan i da će se poštovati.

Podsetio je, međutim, da Albanci "ni za živu glavu" neće da formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Postavlja se pitanje - šta ste vi iz EU preduzeli konkretno? Ne izjave, ne floskule o dve strane. Šat je konkretno urađeno?", upitao je Stefanović.

"Očekivali smo zrelu ulogu EU, nekoga ko shvata koliko je stabilnost u ovom delu sveta važna, a koliko je krhka i ranjena. Ne možete da preuzemte odgovornost za nesto, a da onda ne želite time da se bavite", konstatovao je Stefanović.

On je dodao da Uniju interesuju samo izbori za EP, koji slede u maju i da se za njih spremaju, dok, nažalost, kada se dešavaju važne stvari, poput prištinske platforme, nema konkretne akcije, ni osude.

"Ne reagujete na to što Priština neće dijalog, uvodi takse, donosi platormu. Baš odlična pozicija za dijalog", dodao je Stefanović ironično.

Upitan za sve učestalije pokušaje otimanja srpske imovine na KiM, i slučaj Trepče kao poslednji u nizu, Stefanović ponavlja da se to dešava kada nekoga ohrabrite nečinjenjem.

Komentarišući to što je druga rečenica platforme pozivanje na odluku Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine, Stefanović je rekao da je to jedina ozbiljna pravna kvalifikacija koju Albanci godinama koriste.

"Nije se Tači slučajno zahvalio Jeremiću. To je jedina pravna norma na koju se pozivaju, izazvana pitanjem Srbije, u vreme Tadića, Jeremića..", rekao je ministar.

Dodao je da je tadašnja politika Srbije bila "štetočniska", jer se sada kosovski Albanci pozivaju na naše delovanje iz 2009. i 2010. godine.

Stefanović je naveo i da su, u vreme Borka Stefanovića i Vuka Jeremića, 2011. godine postavljeni prelazi i carine između Srbije i Kosova i Metohije.

"Šta smo dobili kada su uspostavili granicu? A, oni su postavili granicu, postavili pitanje MSP, odlučili da se ne pregovara u UN nego u EU", rekao je ministar.

Stefanović je naveo i da bi voleo da čuje od svakoga ko kaže da obe strane treba da se uzdrže provokacija, šta je to Srbija uradila.

"Šta je to što Srbija nije uradila od onoga što je potpisala? Toga apsolutno nema i to ne može niko da tvrdi", podvukao je on.

Govoreći o ulozi SAD, Stefanović je rekao da su Amerikanci imali u jednom trenutku i jednu konstruktivnu ulgou u pritiscima na Prištinu da ukine takse, ali da je lično bio oprezan, jer su, kaže, reči jedno, a akcija drugo.

"Niko nema iluziju da, ako Evropa i Amerika hoće da utičnu na Pritištinu, da bi ona morala da popusti. Pošto oni očigendo neće, postavlja se pitanje možemo li da računamo da će oni biti korektni, makar delimično, fingirano korektni, da se pokaže da pritisak ne može da se vrši samo na Srbiju", rekao je Stefanović.

Komentarišući navode pojedinih medija da "američki obaveštajci upozoravaju da Srbija ne blefira i da će vojska zauzeti sever Kosova", Stefanović kaže da je zadatak Srbije da u svakom trenutku očuva mir i stabilnost i itiče da je politika vlade i predsedika - politika otvaranja fabrika, zapošljavnaja, poboljšanja živnotnog standarda.

Srbija je garant svim Srbima u regionu, upravo jer je ekonomski jača, jača su njena vojska i policija, dodao je Stefanović.

"Uz stalne nestabilnosti u određenim državama oko nas, ali i u našoj državi u vezi sa KiM, prisiljeni smo da budemo oprezniji i da očuvamo mi. Postoje neki koji nisu na istom zadatku, a naš zadatak je da budemo pametni i odgovornom politikom, kakvu vode vlada i predsednik, garantujemo da će Srbi biti bezbedni i da od toga ne odustanemo", zaključio je Stefanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track