SIMIĆ IZ SRPSKE LISTE: Sve odluke donosićemo u dogovoru sa Beogradom
Foto: Printscreen

priština čini sve da oteža život srbima

SIMIĆ IZ SRPSKE LISTE: Sve odluke donosićemo u dogovoru sa Beogradom

Politika -

BEOGRAD - Kosovski Srbi zbog svega što Priština čini kako bi im što više otežala položaj smatraju da treba da napuste prištinske institucije, ali će sve odluke donositi u dogovoru sa Beogradom, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

On je rekao da poslednjih nekoliko meseci Priština sprovodi kontinuirane akcije kako bi što više otežala život Srbima, od hapšenja, stalnih napada na povratnike do uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije.

"Usvajanje Platforme apsolutno obesmišljava dijalog. Pokušaj otimanja privrednih potencijala nedvosmisleno šalje poruku da i Srbi mogu da budu proglašeni za robove. Zbog obesmišljavanja života Srba i tražili smo napuštanje prištinskih institucija", rekao je Simić.

On je podsetio da je Brisel saopštio da neće komentaristi stavove strana u dijalogu i da platforma ne može biti ni predstavljena pre nego što se ukinu takse, a kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pominje da bi to moglo da se desi sledeće nedelje.

"U prošlosti smo videli da ako postoji interes međunarodne zajednice, sve može jako brzo da se reši. Neke zapadne zemlje očigledno ne žele da ovde zavlada trajan mir, ali izjave pojedinih albanskih lidera treba uzimati s rezervom jer su one najčešće u unutrašnjopolitičke svrhe kako bi se povećao stranački rejting pred izbore", kaže potpredsednik Srpske liste.

Prema njegovim rečima, građani su prepoznali primerenu reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na prištinsku platformu koja je bila oštra i direktna.

"Ono što mi očekujemo od naše države Srbije jeste kontinuirana podrška baš onakva kakvu imamo u poslednjih šest godina da bi ovde kako tako mogao biti nastavljen normalan život i kako bi mogla da se planira budućnost na ovim prostorima. Srbi i inače nemaju šta da slave u martu zbog početka bombardaovanja 1999. i pogroma 2004. Poruka Vučića da neće dozvoliti novo proterivanja uliva mir. I dok stranci dolaze i odlaze iz Prištine, takse ostaju, a mi i dalje pratimo razvoj događaja i s našim državnim rukovodstvom ćemo donositi odluke o daljim političkim potezima na temu taksi i svega ostalog", zaključio je Simić.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track