VUK JEREMIĆ SAM SEBI UPLATIO POLA MILIONA DOLARA: Lider NS novac dobijao i od poznatog perača para
Foto: Dragana Udovičić

Bogato

VUK JEREMIĆ SAM SEBI UPLATIO POLA MILIONA DOLARA: Lider NS novac dobijao i od poznatog perača para

Politika -

Lider NS za pet godina na svoj devizni račun u gotovini uplatio čak 560.000 dolara. Na isti račun su mu novac uplaćivale i kompanije koje je vodio Emilio Lozoja, Meksikanac upleten u međunarodni korupcionaški skandal

Vuk Jeremić, lider Narodne strane, u proteklih pet godina je sam sebi na svoj devizni račun uplatio 560.670 dolara, a uplate su mu stizale i sa računa firmi u vlasništvu "El Čapa za pranje novca", kako meksički mediji nazivaju biznismena i Jeremićevog ortaka Emilija Lozoju, saznaje Kurir.

Jeremić je sebi novac uplaćivao od kraja 2013, nedugo pošto mu je istekao jednogodišnji mandat u GS UN, pa do sredine 2017. Najveća pojedinačna uplata, kaže izvor našeg lista iz NS, a koji je imao uvid u finansije i transakcije svog šefa, iznosila je čak 256.000 dolara.

Posao za Poresku

- Jeremić je sam sebi uplaćivao desetine hiljada dolara na svoj devizni račun. Prva uplata od 54.000 dolara bila je krajem 2013, a sledeća već u martu 2014. i iznosila je 50.000 dolara. Već sledećeg meseca on je dodao na račun još 50.000 dolara, da bi pred kraj te godine uplatio sebi još 50.000 dolara - kaže izvor našeg lista i dodaje:

- U 2016. imao je samo jednu uplatu, i to tokom februara, od 100.000 dolara. Sebi je uplatio novac i u aprilu 2017. i to čak 256.000 dolara. Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da nadležni treba da ispitaju poreklo novca koji je Jeremić sam sebi uplaćivao.

foto: Fonet

- Procedura je takva da, kada vi odnesete veću sumu novca u banku da uplatite sami sebi, bankar mora da vam traži dokaz o poreklu novca. Ukoliko ne dostavite dokaz, onda banka alarmira Poresku upravu. Tako se radi za svaki iznos veći od 15.000 evra - kaže Dobrašinović i dodaje:

- Treba videti da li je tako urađeno i u slučaju Jeremića, da li je dostavio dokaz o poreklu novca i šta je naveo. Nadležni moraju da rade svoj posao, bez obzira da li je reč o Jeremiću ili nekom drugom. Nije mi jasno odakle tolika tolerancija prema ljudima iz sveta politike.

Uplate i od meksičkog tajkuna

Pored pomenutih uplata, Jeremiću su, tvrdi naš izvor, a o čemu je Kurir ranije pisao, na isti devizni račun uplaćivane i desetine hiljada dolara od inostranih kompanija - "Mex Gas", "MGI Supply", "MGI Enterprises", "MGI Trading". Ukupno mu je uplaćeno za tri godine oko 180.000 dolara, a generalni direktor ovih kompanija bio je Meksikanac Emilio Lozoja, široj javnosti poznat po učešću u međunarodnom korupcionaškom skandalu. Kurir je ranije već pisao da je Jeremić povezan sa Lozojom, koga meksička javnost naziva "El Čapo za pranje para". Lozoja se, prema pisanju Rojtersa, tereti za posredovanje u davanju mita od čak 10.000.000 dolara bivšem meksičkom predsedniku Enrikeu Penji Nijetu kako bi ovaj otvorio tržište za strane energetske kompanije.

foto: Printscreen Twitter

- Jeremiću je od juna do decembra 2014. firma "Mex Gas" uplatila 45.758 dolara, a nije navedeno šta je svrha uplate. Verujem da se radi o nekakvim konsultantskim uslugama. Firma "MGI Supply" mu je od jula do novembra 2014. uplatila 25.000 dolara, a dva manja iznosa, od 2.500 i 19.900 dolara dobio je do kraja 2014. od firmi "MGI Enterprises" i "MGI Trading" - navodi naš izvor i dodaje:

foto: Kurir

- Firma "Mex Gas" mu je tokom 2015. uplatila 27.500 dolara, a firma "MGI Supply" 7.500 dolara, odnosno 5.000 dolara firma "MGI Trading". U 2016, od januara do marta, uplaćeno mu je 47.420 dolara od firme "Mex Gas". Jeremiću je novac legao pod dosta problematičnim okolnostima. - Prema izjavi koju je Jeremić dao Poreskoj upravi, on je bio član Upravnog odbora ovih kompanija, ali se uvidom u dokumentaciju vidi da naknadu prima kao konsultant bez jasnog mesta i uloge - navodi naš sagovornik i dodaje: - U te finansijske vratolomije u ulozi agenta u transakciji para bila je uključena i firma "Monsak Fonseka", upletena i u aferu "panamski papiri".

Kurir.rs/D.Jovanović/Foto:Kurir.rs/Dragana Udovičić

Zanemeo Opet ćuti

Kurir je pokušao da dobije Jeremićev komentar, preko portparola NS, o poreklu novca koji je Jeremić sam sebi uplaćivao, kao i da li su mu u banci tražili dokaz o poreklu tog novca, ali do zaključenja broja odgovori nisu stigli.

Ko je Emilio Lozoja

foto: Profimedia

Meksički biznismen i sin bivšeg ministra energetike Završio Harvard, gde je upoznao Jeremića Bio i direktor najveće meksičke energetske kompanije "Pemeks" Jeremić ga je promovisao preko svog Tviter naloga, nazivajući ga svojim "bratom" Meksički mediji ga nazivaju "El Čapo za pranje para" Upleten u "energetsku aferu" tešku 10 miliona dolara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track