Najnovije vesti

ALBANCI PREDALI PLATFORMU:  Ljimaj i Ahmeti u Briselu Mogerinijevoj uručili dokument kosovskog parlamenta
Ilustracija, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

neprihvatljivo za beograd

ALBANCI PREDALI PLATFORMU: Ljimaj i Ahmeti u Briselu Mogerinijevoj uručili dokument kosovskog parlamenta

Politika

BRISEL, PRIŠTINA - Kopredsednici prištinskog tima za dijalog predali su danas platformu kosovskog parlamenta Kancelariji šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, potvrdio je kopredsedavajući tog tima Fatmir Ljimaj za prištinski Kosovapres.

 

Ljimaj je rekao da je tekst platforme i formalno predat Kancelariji Mogerinijeve u skladu sa, kako je rekao, prethodnim dogovorom.

 

foto: AP/ILustracija

Ljimaj, koji je u Brisel otputovao zajedno sa Špendom Ahmetijem, kaže da su predstavnike Kancelarije obavestili o Zakonu o dijalogu i angžovanju kosovskih institucija na, kako je rekao, unapređenju, tog važnog procesa za tzv. Kosovo.

 

Komentarišući napise pojedinih medija o njihovoj poseti Briselu, Ljimaj je rekao da tu nema nikakve tajne i da je reč o redovnom sastanku prištinske delegacije.

 

On kaže da je ranije dogovoreno da će nakon izglasavanja platforme ona biti dostavljena Briselu.

 

Usvojena platforma neprihvatljiva je za Beograd, jer praktično blokira dijalog i vodi ka zamrzavanju konflikta.

 

Dijalog Beograda i Prištine blokiran je od uvođenja sto odsto povećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, 21. novembra prošle godine.

 

foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Uprkos insistiranju SAD i EU da prištinska vlada ukine ovu meru, premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, se tome protivi.

 

Umesto ukidanja nametnutih taksi, prištinski parlament je prošle sedmice usvojio platformu kojom se od Beogradi traži da prizna tzv. kosovsku nezavisnost, ukidanje rezolucije 1244, formiranje specijalnog suda za navodne zločine koje su pčinili Srbi tokom poslednjeg sukoba, kao i nadoknada ratne štete.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...