VUČIĆ O NASTAVKU DIJALOGA SA PRIŠTINOM: Suštinski dijalog nikad dalji i plašim se da nećemo skoro videti njegov nastavak! Ne možemo da razumemo šta se dešava na KIM!
Foto: Pritnscreen/Prva

intervju predsednika

VUČIĆ O NASTAVKU DIJALOGA SA PRIŠTINOM: Suštinski dijalog nikad dalji i plašim se da nećemo skoro videti njegov nastavak! Ne možemo da razumemo šta se dešava na KIM!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su mu najbliži saradnici Angele Merkel sa kojima je govorio rekli da se od Srbije očekuje uzdržanost

"Potvrdio sam da će Srbija biti uzdržana koliko je to moguće. Ali ne pada mi na pamet da razmatram platformu Prištine", rekao je Vučić na TV Prva.

Vučić je podsetio na sve pritiske na Srbe od strane prištinskih vlasti, a onda naglasio da su takse težak udarac za Srbiju zbog čega gubimo oko pola milijarde evra godišnje.

On je objasnio da problem ne može biti rešen priznanjem nezavisnosti Kosova od strane Srbije i da se to neće dogoditi, a da je jedino rešenje u pregovorima.

"Šta je alternativa pregovorima? Hoćete da ratujemo? Ako i ratujemo, opet ćemo da dođemo do toga da pregovaramo. Šta je ideja?", rekao je Vučić.

Ipak, predsednik je naglasio da će Srbija u slučaju eventualnog napada znati kako da odgovori.

"Rekao sam šta ćemo da radimo i to ćemo da radimo. Ako Priština krene u akciju, mi ćemo da odgovorimo. Zato i ne kreće. Ali, šta mislite da radimo ako ne razgovaramo? Nemamo izbora. Ali u ovom trenutku ne razgovaramo ni sa kim", rekao je Vučić.

foto: Pritnscreen/Prva

Predsednik je rekao da ne očekuje puno ni nakon posete saradnika Angele Merkel.

"Očekujem da se izvrši dodatni pritisak na Prištinu ali ne verujem da će se ukidanje taksi brzo desiti".

On je izrazio sumnju u to što Hašim Tači i Kadri Veselji ne podržavaju odluku Haradinaja da ostavi takse Srbiji.

"Ako ga ne podržavaju Tači i Veselji, zašto ne promene tu odluku. Osamnaest ministara su iz drugih partija a ne iz njegove. Mnogo je to sumnjivo", rekao je on.

Vučić je rekao da je cilj Srbije podela Kosova, ali da Priština na to neće pristati.

"Ali čim to zapišete nikada to neće dobiti, kao što znate. Izlaz je jedino da razgovarate i pregovarate, ali mi nemamo ništa".

foto: Pritnscreen/Prva

On je dodao da nikada od Amerikanaca nije čuo da su za podelu teritorije.

"Nikada nisam čuo od SAD da podržavaju podelu teritorije. Hejl je rekao da podržavaju ukidanje taksi", rekao je predsednik.

Mnoge poslanike ne zanima Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne zna o čemu bi informisao poslanike Skupštine Srbije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine i dodao da mnoge poslanike ne interesuju državni interesi.

"Mnoge od njih (poslanike) ne interesuje otadžbina i problemi koje imamo, već jedino kako da dospeju do novinara", rekao je Vučić. On je retorički upitao "oko čega smo mi nekada postigli nacionalni konsenzus" i upitao novinara "šta želite da kažemo u parlamentu a da to ima delotvoran rezultat".

Vučić je izrazio bojazan da je suštinski dijalog sa prištinskim vlastima jako daleko.

"Suštinski dijalog je daleko od nas i plašim se da nećemo skoro videti nastavak dijaloga. A te kurtoazne konferencije... dobar dan i laku noć... to će se dešavati na raznim konferencijama", rekao je predsednik i dodao da na zapadu ima onih koji ne žele rešenje i onih kojima se veoma žuri.

"Ja nisam čarobnjak i ne postoje čarobnjaci. Kada imate ozbiljan problem, bilo bi dobro da svi pomognu. Želimo da budemo racionalni, realni, odgovorni, da čuvamo naš narod... ali da razumemo koje su nam granice. A ne da postavljate nerealne ciljeve pa da udarimo opet glavom u zid. Plašim se da Srbija ne bi izdržala još jedan problem kao što smo imali pre 20 godina", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/TV Prva/Beta/Foto Printscreen TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track